Ylva Johansson (S) påstod att sexbrott minskar – Backar efter kritik

Ylva Johansson backar efter kritik. I bakgrunden We Are Sthlm-festivalen där unga tjejer utsattes för brott. Foto: Socialdemokraterna / Nyheter Idag
  • Lördag 4 mar 2017 2017-03-04
E-post 1641

SVERIGE ”Nivån går ner, och går ner, och går ner”, förklarade Ylva Johansson (S) för BBC när våldtäkter och sexbrott diskuterades. Men efter att ha anklagats för att ”Fake news” backar nu Johansson från uttalandet. – De preliminära siffrorna för 2016 visar tyvärr på en ökning igen. Det är självklart viktigt att det blir korrekt, säger Ylva Johansson till Aftonbladet.

Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) var inbjuden att diskutera Donald Trumps uttalanden om Sverige. I intervjun fick hon möjlighet att kommentera ett uttalande från UKIP:s Nigel Farage om att Stockholm skulle vara Europas ”våldtäktshuvudstad”. Egentligen var det Malmö som Farage ursprungligen syftade på.

Men Johansson delade inte alls den bilden, tvärtom hon förklarade hon att sexbrott och våldtäkter minskar i Sverige.

– Jag skulle säga att han inte riktigt vet vad han talar om. När vi gör undersökningar över hur många kvinnor som blivit utsatta för våldtäkt eller sexuella övergrepp så ser vi att nivån går ner, och går ner, och går ner, säger Ylva Johansson till BBC.

Backar efter kritiken: ”Fake news”

Uttalandet från Johansson om att sexbrotten minskar i Sverige mötte snabbt kritik i sociala medier. Från oppositionspartiet Moderaterna kom anklagelser om att Johansson ägnade sig åt ”Fake news”, något som Elisabeth Svantesson (M) twittrade om.

Även riksdagsledamot Staffan Danielsson (C), nationalekonomen Tino Sanandaji och en rad andra debattörer riktade kritik mot Johansson för uttalandet. Nu backar hon och medger att sexbrotten och våldtäkterna faktiskt ökar i Sverige, rapporterar Aftonbladet.

– Jag baserar mina svar i intervjun på uppgifterna jag hade då – att anmälningarna på våldtäkter minskat 2015. Det var fel av mig att prata om en utveckling baserat på ett år. De preliminära siffrorna för 2016 visar tyvärr på en ökning igen. Det är självklart viktigt att det blir korrekt, säger Ylva Johansson till tidningen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag