Youtube avpublicerar omtalade filmen om Socialdemokraternas nazistiska historia

Den omtalade filmen om Socialdemokraternas historia avpublicerades. Foto: Faksimil Youtube
  • Torsdag 2 aug 2018 2018-08-02
E-post 4424

SVERIGE ”Det här videoklippet har tagits bort eftersom det strider mot YouTubes riktlinjer för communityn”, står att läsa i ett meddelande för den som försöker ta del av den SD-producerade dokumentären om Socialdemokraternas mörka historia. Nu arbetar Sverigedemokraterna med att försöka få upp en ny version av filmen.

Ett drygt dygn fick den omtalade filmen om Socialdemokraternas mörka historia ligga uppe på Youtube förrän den avpublicerades. Filmen, som varar i ungefär en timme och 40 minuter, går igen en lång rad citat och händelser som kan kopplas till Socialdemokraternas historia. En sådan sak är att uppgifter och tidningsurklipp pekar på att de svenska Socialdemokraterna inspirerat nazi-Tyskland i frågan om ”rashygien”.

Andra uppseendeväckande uppgifter som filmen presenterar behandlar hur den dåvarande S-ledda regeringen vägrade hjälpa den norska kungen som försökte fly undan de ockuperande nazisterna. Istället var ordern från dåtida svenska regering att den norska kungen skulle gripas, allt för att inte förarga nazisterna.

Filmen hade nästan fått 200 000 visningar enligt Youtubes egen räknare när den sent på torsdagen avpublicerades. Dokumentären har inte helt oväntat blivit en snackis i sociala medier och även mött kritik. I en intervju med SVT säger historieprofessor Jens Ljunggren att filmen har ett tydligt politiskt syfte.

– Den har tydligt propagandasyfte. De har inte gjort det av historiskt intresse utan för att svärta ner Socialdemokraterna, säger han.

Socialdemokratisk minister har tidigare censurerat SD

Det är ovanligt att filmer plockas ner från Youtube, synnerligen om de har en känd och tydlig avsändare. Men det är inte första gången som Sverigedemokraterna råkar ut för något liknande. År 2006 stängdes Sverigedemokraternas hemsidor ner efter häftig kritik från dåvarande utrikesminister Laila Freivalds (S), detta med anledning att SD publicerat en karikatyrbild av profeten Muhammed.

Det var också en tjänsteman på Utrikesdepartementet samt personal från Säpo som kontaktade Sverigedemokraternas webbhotell Levonline AB som i sin tur stängde ner Sverigedemokraternas hemsida.

Vad som ligger till grund för Youtubes beslut att avpublicera filmen framgår inte under torsdagskvällen. Nyheter Idag söker både Google, som äger Youtube, för en kommentar. Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein säger till Nyheter Idag sent på torsdagskvällen att de arbetar med att få upp en ny version av filmen.

– Vi jobbar på det för fullt.

I övrigt säger Wallerstein att han inte vill uttala sig om att filmen är nedplockad. Han ber oss återkomma om detta under morgondagen.

UPPDATERING 23.00

Flera alternativa länkar på Youtube med samma film har laddats upp under torsdagskvällen. Men även dessa uppladdningar förefaller avpubliceras.

Wallerstein förklarar över telefon att det troligen kommer bli möjligt tidigast under morgondagen, fredag, att få upp en fungerande version av filmen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag