Youtuber lurade hemlös att äta tandkräm – döms till femton månaders fängelse

Bild: Faksimil Youtube
  • Tisdag 4 jun 2019 2019-06-04
E-post

BARCELONA Den spanske youtubern Kanghua Ren döms till femton månaders fängelse för att ha utsatt en hemlös man för ett förnedrande spratt. Youtubern ska också betala 20 000 euro till mannen, och får sitt Youtube-konto nedstängt i fem år på domstolens order.

Den spanska youtubern ReSet, vars riktiga namn är Kanghua Ren, har dömts till 15 månaders fängelse för att ha utsatt en hemlös man för ett Youtube-spratt, rapporterar The New York Times.

Ren, som föddes i Kina men växte upp i Barcelona, ska också betala 20 000 euro i skadestånd till mannen, som Ren lurade att äta en oreo-kaka fylld med tandkräm.

Läs även: Jens Ganmans och Magnus Carlssons nya film nerplockad från Youtube efter två timmar: ”Hatretorik”

Ren utsatte den hemlösa mannen för sprattet år 2017, då Ren var 19 år gammal och en populär youtuber med 1,5 miljoner prenumeranter.

Sprattet var en utmaning från en av Rens tittare, och Ren erbjöd den hemlösa mannen, en man i 50-års åldern från Rumänien, kakan tillsammans med 20 euro. Mannen åt upp kakan och spydde.

I videon sade Ren att han kanske gick för långt, men skämtade också om den hemlösa mannen.

– Det här kommer rengöra hans tänder. Jag tror inte han borstat dem sedan han blev fattig, sade Ren till sina tittare.

Men när Ren laddade upp videon av händelsen ledde det till ett ramaskri bland tittare, och Ren ersatte videon med en ny där han letade upp den hemlösa mannen igen och erbjöd honom ytterligare 20 euro.

Enligt spansk polis ska Ren även ha erbjudit mannens dotter 300 euro för att inte väcka åtal.

Läs även: Mördarinfluencern Blattelito slipper livstid och utvisning

Till sitt försvar sade Ren att det hela var ett dåligt skämt och att han senare försökte göra rätt för sig.

– Jag gör saker för att bygga en show. Folk gillar det morbida, förklarade Ren för domstolen.

Domare Rosa Aragonés var inte imponerad, och konstaterade att sprattet inte var någon ”isolerad händelse”, utan att Ren tvärtom hade filmat många elaka skämt som han dessutom tjänade pengar på genom reklamintäkter. Bara för videon han åtalades för ska Ren ha tjänat 2000 euro.

Ren dömdes för att ha kränkt mannens moraliska integritet, men kommer sannolikt inte att tillbringa femton månader i fängelse, då icke våldsamma förstagångsförbrytare i Spanien normalt sett får villkorlig dom om straffet understiger två års fängelse.

Men domstolen beordrade också att Rens Youtune-kanal och övriga konton på sociala medier skulle stängas under fem års tid.

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag