Yüksel rasar efter indragna hijab-reklamen: ”Bojkotta Mathem!”

Foto: Pressbild Partiet Nyans / Pressbild Mathem
  • Torsdag 20 okt 2022 2022-10-20
E-post 816

I veckan meddelade Mathem att man tar bort en reklam med en kvinna i hijab. Detta eftersom den kan uppfattas som tondöv med tanke på situationen i Iran, uppgav företaget. Många gav tummen upp till Mathem efter beskedet, men bland dem sällar sig inte Nyans partiledare Mikail Yüksel. På Twitter uppmanar han nu sina följare att bojkotta företaget.

”Varför behöver slöjbärande svenska kvinnor förtryckas p.g.a. vad som just nu händer i Iran? På vilket sätt är det relevant? Mathems agerande avseende annons med slöjbärande kvinna, är ren och skär rasism & islamofobi. Bojkotta Mathem!” skriver Yüksel på plattformen.

Läs även: Mathem tar bort slöjreklam: ”Kan uppfattas som tondöv”

Annonsen som Yüksel refererar till föreställer en ung kvinna i hijab med en mobil i handen. Efter att ha kritiserats för annonsen meddelade företaget att man kommer ta ner den, med hänvisning till protesterna i Iran där flera kvinnor har trotsat regimens slöjpåbud genom att bränna sin hijab öppet på gatan.

 

Nyheter Idag har sökt Mathem för en kommentar men inte fått något svar. Till Expressen skriver företagets presskontakt Lotta Olofsson följande om valet att dra tillbaka annonsen:

”Vår uppfattning är att det just nu pågår saker i världen som kan få människor att uppfatta vår reklam på ett sätt som inte var vår avsikt. Vi har därför valt att ersätta den med andra annonser just nu.”

Vidare säger Olofsson att det inte är upp till Mathem att avgöra hur människor bör klä sig och att man genom sin reklam vill signalera att man står för mångfald samt är till för alla människor i samhället.

Läs även: Öppna konflikter inom Nyans – avgångskrav på Yüksel

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag