Zara Larsson används utan tillåtelse i högerextrem kampanj inför konsert i Stockholm

En av klisterlapparna som har satts upp i Stockholm av Nordisk Ungdom.
  • Onsdag 31 maj 2017 2017-05-31
E-post

STOCKHOLM ”Vi måste säkra existensen för vårt folk och en framtid för våra vita barn”, är ett citat som tillskrivs Zara Larsson på klisterlappar som satts upp i Stockholm med Nordisk Ungdom som avsändare. Citatet kommer ursprungligen från den kriminelle nazisten David Lane.

På torsdag väntas feministikonen och popartisten Zara Larsson uppträda på Gröna Lund och tusentals fans förbereder sig på att få en skymt av sin idol. Men glädjen kan grusas och övergå till förskräckelse. Under onsdagskvällen har den ultranationalistiska organisationen Nordisk Ungdom satt upp klistermärken i Stockholm med Zara Larsson som avsändare.

”Vi måste säkra existensen för vårt folk och en framtid för våra vita barn”, står att läsa på lappen där citatet tillskrivs Zara Larsson. Vidare används en bild, utan lov, på Zara Larsson tillsammans med det politiska budskapet.

Citatet kommer emellertid inte från Larsson utan är ett välkänt citat i nazistkretsar och har sitt ursprung från den kriminelle nazisten David Lane som dömdes till 190 år i fängelse för en rad brott. När Nyheter Idag talar med Fredrik Hagberg i Nordisk Ungdom bekräftar han att det är Nordisk Ungdom som står bakom klisterlapparna.

När Nyheter Idag påtalar att Larsson falskeligen tillskrivs ett nazist-citat låtsas Hagberg vara förvånad.

– Det är väl ett citat från Zara Larsson, det står ju så på klisterlappen? Vilket sjukt sammanträffande. Vi måste genast ta ett snack med Zara Larsson om hennes värdegrund, raljerar Hagberg i telefonen.

Har ni frågat Zara Larsson om ni får använda en bild på henne i det här sammanhanget?

– Nej, men jag tror att hon bara blir glad. All reklam är bra reklam.

– Vi tänkte att vi skulle hedra hennes konsert imorgon. Jag tror hon blir glad när hon ser att hon uppmärksammas och syns på varje lyktstolpe och att folk tycker om henne för hennes fina citat.

Har du tänkt på att det kan vara straffbart att dels felcitera på det här sättet och att använda någons bild i politisk reklam utan tillåtelse?

– Nej, det är lika lite straffbart som när antirökningskampanjen använde Marlboros logotyp eller när vi använde Centerpartiets logotyp i en kampanj 2010.

En logotyp och en person är väl inte samma sak?

– Nja, det är ju alltid någon som är copyrightägare till en bild och samma sak gäller ju med logotyperna.

Och har ni fått okej att använda bilden från fotografen då?

– Det är oklart, säger Hagberg.

– Vi vet ju inte heller vem som tryckt det här, det kan ju vara vem som helst.

Du sa ju nyss att det var ni som hade gjort det?

– Ja, ja, men ”vi” är ju ett vitt begrepp.

I sociala medier finns en bild publicerad av Christoffer Dulny där han står bredvid en reklamskylt med en groda på. På skylten är klisterlappen ditsatt och i tweeten skriver Dulny: ”Framgångsrik klisterkampanj utförd av @zaralarsson medborgargarde med bl a @FHagberg”.

Dulny var tidigare tjänsteman på Sverigedemokraternas riksdagskansli, men är numera engagerad som ordförande för ”Nordisk alternativhöger”.

https://twitter.com/chris_altright/status/869993036620546049

Nyheter Idag söker Zara Larsson för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag