10-årig flicka dog av pest i USA

Loppor från råttor tros ha spritt pesten till människan på medeltiden. Bild: H. Zell/CC BY-SA 3.0
  • Måndag 26 jul 2021 2021-07-26
E-post 468

LA PLATA COUNTY En 10-årig flicka har dött av pest i Colorado. Det är ännu okänt hur flickan smittades med pest, men hon var aktiv på en 4H-gård där hon födde upp grisar. Idag kan pest behandlas med antibiotika och den delstatliga veterinären uppmanar alla som upplever symptom att söka vård.

En 10-årig flicka har avlidit till följd av pest i La Plata County, Colorado, rapporterar The Colorado Sun. Det är det första fallet av pest som registrerats i delstaten sedan 2015.

På fredagen bekräftade laboratorietest att den avlidna flickan var smittad med Yersinia pestis, den pestbakterie som låg bakom den stora pestpandemin på 1300-talet.

Det är okänt hur flickan smittades med pesten, men hon var aktiv på en 4H-gård där hon bland annat födde upp grisar.

– Vi är så ledsna för förlusten av en ung Colorado-bo och vårat djupaste deltagande går till familjen, säger säger Jennifer House, delstatlig veterinär.

– Sjukvården genomför en epidemiologisk undersökning och vill att Coloradobor vet att även om den här sjukdomen är väldigt sällsynt, så förekommer den ibland, forsätter House, som uppmanar allmänheten att söka vård om de upplever symptom.

Pest

Pest låg bakom den dödligaste pandemin i historien åren 1346-54, då mellan 75 och 200 miljoner människor dog i Europa, Nordafrika och Asien.

Pest orsakas av bakterien Yersinia pestis och sprids vanligen till människor från djur genom loppbett. Medeltidens pandemi tros ha spritts av råttor. Varianten lungpest kan spridas mellan människor.

Idag kan pest behandlas med antibiotika. Omkring 600 fall rapporteras varje år globalt, de flesta i Kongo, Madagaskar och Peru.

Källa: Wikipedia. 

Läs även: Coronasmittad man tog sig ombord på flyg förklädd i niqab

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag