100-årig tidigare lägervakt åtalas för över 3 000 mord

Grinden till Sachsenhausen. Bild: Mendeztrives (CCBYSA 3.0)
  • Fredag 8 okt 2021 2021-10-08
E-post

En 100-årig tidigare lägervakt i det nazistiska koncentrationslägret Sachsenhausen åtalas för delaktighet i över 3 000 mord under andra världskriget, bland annat arkebusering av sovjetiska krigsfångar och mord på lägerfångar genom giftgasen Zyklon B, rapporterar Metro UK.

Den 100-åriga mannen är endast känd som Josef S och har dolt sitt ansikte under rättegången i Brandenburg an der Havel. Han ska ha varit medlem i SS och arbetat som vaktpost i koncentrationslägret Sachsenhausen utanför Berlin åren 1942-1945.

Läs även: Fängslade terrorister störde minnesstund för nazismens offer – ropade ”Allahu Akbar”

Han åtalas för medbrott till över 3518 mord, då han bland annat ska ha deltagit i arkebusering av sovjetiska krigsfångar 1942 och mördat fångar genom giftgasen Zyklon B.

Rättsprocessen mot 100-åringen utgår från ett domstolsbeslut från 2011 som möjliggjorde för att man skulle kunna dömas för att ha bidragit till krigsbrott utan att ha deltagit i dödandet aktivt.

Mannen bedömdes vara frisk nog för att delta i rättegången, men förväntas inte få något fängelsestraff till följd av sin höga ålder.

– Det här är den sista rättegången för mina vänner, bekanta och nära och kära som blev mördade, i vilken den sista skyldiga personen kan dömas – förhoppningsvis, sade den 100-åriga före detta Auschwitz-fången Leo Schwarzbaum, som besökte rättegången, till tyska DPA.

100-åringens advokat meddelade vid rättegångens början att hans klient inte ville diskutera de brott han åtalas för utan endast sin ”personliga situation”.

Christoph Heubner, viceordförande för internationella Auschwitzkommittén var besviken på att den åtalade inte kommenterar anklagelserna.

– Jag fann honom förvånansvärt robust och närvarande. Han skulle ha styrkan till att be om ursäkt och han skulle även ha styrkan att minnas”, sade Heubner till reportrar utanför rättegångssalen.

– Men uppenbarligen vill han inte uppbåda styrkan till att minnas, och för lägeröverlevarna och för de släktingar till de mördade som har kommit hit för att höra någon sanning sägas betyder detta återigen ett nekande, en nedvärdering och en konfrontation med den fortsatta tystnade hos SS, fortsatte Heubner.

Läs även: Nazist ger besked: Nu stöder jag Biden

Läs även: Försvarsminister Hultqvist (S) naziststämplar Kristersson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag