Fängslade terrorister störde minnesstund för nazismens offer – ropade ”Allahu Akbar”

Nationalmonumentet i Vught. Bild: Public Domain
  • Onsdag 8 maj 2019 2019-05-08
E-post 228

NEDERLÄNDERNA Flera interner i terrorist-avdelningen på högsäkerhetsfängelset i Vught har satts i isolering efter att de försökt störa en ceremoni under den nederländska Minnesdagen den 4 maj, rapporterar Dutch News.

Under andra världskriget drev SS ett koncentrationslägret Herzogenbusch i Vught där 31 000 personer internerades. 749 fångar dog på platsen, medan resten transporterades till andra nazistiska koncentrationsläger innan lägret befriades av allierade soldater 1944.

329 fångar mördades på avrättningsplatsen utanför lägret, som nu är ett nationellt monument där lördagens ceremoni hölls inför 1200 besökare.

När man skulle hålla tyst minut för att hedra offren, försökte emellertid interner på terroristavdelningen i det närbelägna fängelset störa ceremonin genom att ropa ”Allahu Akbar”.

Läs även: ”Krossa sionismen” skanderar SSU:arna med Ilmar Reepalu i spetsen

Den kristdemokratiska parlamentsledamoten Madeleine van Toorenburg var på plats under ceremonin och sade att internernas rop lyckades störa ceremonin.

– Dom ropade från sina celler med den enda syftet att förstöra ceremonin, sade van Toorenburg.

Upp till åtta interner kan ha deltagit i störningsförsöket. Flera har förflyttats till isoleringsavdelningen, där de kan bli kvar i upp till två veckor medan händelsen utreds, sade justitieminister Sander Dekker till den lokala tidningen Brabants Dagblad.

– Att ropa förolämpande slagord vid en sådan tidpunkt visar en brist på respekt och är oacceptabelt, sade Dekker.

Även Nederländernas premiärminister Mark Rutte fördömde störningen i tv-programmet Hart van Nederland på söndagen.

– Det är ett så gripande och särskilt ögonblick och då ska du hålla käften, sade Ruttle.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag