107 procents valdeltagande när S mer än fördubblades i Botkyrkadistrikt

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 16 sep 2022 2022-09-16
E-post 327

Socialdemokraterna gick mot ett succéval i valdistriktet Tullingeskog i Botkyrka, där partiet mer än fördubblade sina röster. Nu visar det sig att hela 107 procent av de röstberättigade har röstat i distriktet.

Enligt den preliminära rösträkningen fick Socialdemokraterna 38,5 procent av riksdagsrösterna i valdistriktet Tullingeskog i Botkyrka, vilket är 440 röster. För fyra år sedan fick S 207 röster i distriktet, alltså mindre än hälften.

Läs även: Örebropartiets valsedlar plockas bort från valstationer

Samtidigt är det sammanlagda antalet räknade röster i distriktet  1 144 – i ett distrikt som bara har 1 070 röstberättigade. Valdeltagandet i distriktet blir därmed 107 procent.

Valnämndens ordförande i Botkyrka  Lars-Göran Liljedahl (S) säger till Svenska Dagbladet att han inte vet vad felet beror på.

– Vi har ingen som helst uppfattning om vad det kan vara. Vi begriper inte det. Jag har inget bra svar till dig. Det här måste kontrolleras i den slutgiltiga rösträkningen, säger han.

Rösterna har lämnats in till Länsstyrelsen, som säger till SvD att man känner till felaktigheten men inte kan kommentera det hela ytterligare. Även Valmyndigheten känner till felet, och säger att antalet registrerade röstberättigade i distriktet är korrekt.

Felet i Tullingeskog är för litet för att påverka mandatfördelningen i riksdagen.

Läs även: Bittra vänstertårar över blågult övertag

Läs även: Maktskifte står klart – Magdalena Andersson avgår

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag