11-årig pojke våldtogs på skolgården – tvingas gå i samma klass som förövaren

Genrebild.
  • Måndag 18 sep 2023 2023-09-18
E-post

11-åriga Oscar blev våldtagen av en klasskamrat på skolgården under en rast. Nu tvingas han gå i samma klass som sin förövare – annars hotar skolan att anmäla hans mamma till socialtjänsten, rapporterar Aftonbladet.

I februari i år blev Oscar, 11, som egentligen heter något annat, under en rast våldtagen på skolgården av en klasskamrat. Våldtäkten avbröts av en lärare, men Oscars mamma blev informerad först följande dag om övergreppet.

– Hur kan de inte ringa mig direkt efter att det hänt? Hur kunde de inte ens ringa samma dag? frågar sig Oscars mamma när hon pratar med Aftonbladet.

Skolan ska ha sagt att de ville invänta rektorns direktiv, och att rektorn inte var tillgänglig den dag som övergreppet ägde rum.

– Jag är förbannad. Jag tycker att skolan har hanterat det här helt fel från dag ett, säger mamman till Aftonbladet.

Den elev som begick övergreppet stängdes av, och enligt mamman lovade skolan att meddela om eleven kom tillbaka. Men två veckor senare kom Oscar hem och berättade att han träffat sin förövare på skolgården.

Eftersom den misstänkta förövaren är under 15 år utreds händelsen av socialtjänsten och inte av polisen. Under tiden anser skolan att offer och förövare ska gå i samma klass.

Oscars mamma säger till Aftonbladet att hon sedan övergreppet inte känner igen sin pojke, som numera har mardrömmar och panikångestattacker.

– Varje dag blir en kamp att få honom till skolan. Jag får lyfta honom ut genom dörren. Han brukade älska skolan, nu är han rädd för att gå dit, säger mamman.

Men till skolan måste han gå, då skolan annars hotar med att anmäla familjen till socialtjänsten. Mamman å sin sida hänvisar till barnkonventionen, som säger att alla barn ska vara trygga när de går i skolan.

Tills vidare har skolan och mamman kommit överens om att Oscar ska vara i skolan två timmar per dag, men då sitta i en egen sal för att slippa dela rum med sin förövare. Oscars mamma brukar vara med under de två timmarna.

– Jag litar inte på att skolan kan skydda och trygga mitt barn. Jag känner att jag måste vara där för min pojkes skull. Så att han kan få gå i skolan utan att behöva vara rädd.

Aftonbladet har varit i kontakt med rektorn på den aktuella skolan, som skriver att de inte kan kommentera enskilda elevärenden, och hänvisar till kommunens utbildningschef. Inte heller utbildningschefen vill dock kommentera enskilda ärenden.

”Det finns tydliga rutiner för att hantera denna typ av ärenden inom Utbildningsförvaltningen. Vi har även rutiner för att hantera klagomål och vi jobbar kontinuerligt med att följa upp våra verksamheter och de beslut som fattas” skriver han till Aftonbladet.

Läs även: Flicka tvingades gå i samma klass som sin våldtäktsman

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag