Flicka tvingades gå i samma klass som sin våldtäktsman

Foto: Kat Jayne/Creative Commons
  • Tisdag 16 maj 2023 2023-05-16
E-post 0

En flicka i Halland tvingades gå i samma klass som en pojke som utreddes för att ha våldtagit henne, rapporterar P4 Halland. När mamman försökte få skolan att flytta på den misstänkta förövaren, ska skolan ha föreslagit att flickan flyttade till en skola i en annan kommun.

– Hon ville hem från skolan varje dag, det var extremt ångestfyllt, berättar flickans mamma för P4 Halland.

Skolan har inte velat kommentera saken i media, men skriver i ett mejl till mamman att man enligt lagen är tvungna att erbjuda alla elever trygghet och studiero, och att man inte kan vidta åtgärder mot pojken då det misstänkta brottet skett utanför skolan och inte handlar om ett pågående beteende.

Skolan skrev också att man inte kunde föregå polisutredningen, då pojken ännu inte hade dömts för brottet när skolan började på hösten. Han har senare dömts för våldtäkten i hovrätten och har självmant valt att lämna skolan under höstterminen.

– Innan dess var det inte bra, men sedan han slutade har det faktiskt… hon har blivit gladare och hittar på lite mer saker och sånt, säger mamman, som fortfarande är kritisk till skolans agerande.

– Jag blev besviken för jag hade förlitat mig mycket på att skolan skyddar mina barn.

Skolan har tidigare kritiserats av flickans advokat Hanna Spets.

– Går du till skolan och måste sitta i samma klassrum som din våldtäktsman, då är din trygghet hotad. Det tycker jag faktiskt säger sig själv, säger hon till SVT.

Läs även: Höörbon Håkan grep misstänkt barnvåldtäktsman: ”Kände en väldig vrede”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag