11 miljoner kinesiska muslimer får rätt till asyl i Sverige

Foto: Tomislav Stjepic/Pressbild
  • Tisdag 19 mar 2019 2019-03-19
E-post 4157

SVERIGE Migrationsverket har bestämt att uigurer och andra muslimska minoritetsgrupper från Kina ska tas emot som flyktingar i Sverige, rapporterar Ekot. Det innebär att åtminstone 11 miljoner kinesiska muslimer får rätt till skydd i Sverige.

Muslimer hemmahörande i Xinjiang-provinsen i Kina får nu flyktingstatus i Sverige vilket gör det lättare för dem att få asyl och uppehållstillstånd här. Bakgrunden är att den kinesiska staten försöker kontrollera och assimilera minoriteterna i Xinjiang vilket har lett till att det i praktiken är förbjudet att utöva islam.

– Det vi sett är att det är en ganska långtgående statlig repression där man kan gripa och internera personer utan några egentliga brottsanklagelser. Man placeras i något som beskrivs som omskolningsläger. Det här sker godtyckligt, säger Carl Bexelius, biträdande rättschef på Migrationsverket, till Ekot.

Redan i september stoppade myndigheten utvisningar av uigurer, och nu slår man fast att asyl ska beviljas för alla som söker skydd inom den här gruppen. När Nyheter Idag frågar Migrationsverket hur många människor det handlar om blir svaret att myndigheten inte får föra statistik över etniciteter. Enligt brittiska BBC bor det runt 11 miljoner uigurer i Xinjiang.

I Migrationsverkets rättsliga kommentar framgår det att de kinesiska muslimerna inte bara är offer för övergrepp utan även i vissa fall förövare – enligt uppgift har ett ”relativt stort antal” av dem anslutit sig till våldsbejakande islamistiska organisationer i exempelvis Syrien.

Läs även: Staffanstorp väntas deklarera IS-återvändare ”inte välkomna”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag