12 till sjukhus efter bombdåd – 14-åring gripen enligt uppgift

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 6 mar 2024 2024-03-06
E-post 0

12 personer gick föras till sjukhus för kontroll efter ett bombdåd mot ett flerfamiljshus i Farsta utanför Stockholm på tisdag kväll. Enligt uppgifter till Aftonbladet har en 14-åring gripits av polis i ärendet.

Polisen bekräftar för Aftonbladet på onsdag morgon att en person har gripits under natten.

– En person greps under natten men jag vet inte om den personen har släppts nu, säger polisens presstalesperson Rebecka Landberg till Aftonbladet.

Polisen larmades om en explosion på fjärde våningen i ett flerfamiljshus i Farsta strand söder om Stockholm vid 21.43 på tisdag kväll.

– Detonationen ser ut att ha inträffat i ett trapphus. Det är väldigt många personer som ringt in om det här. Flera personer var hemma när det inträffade, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl till Aftonbladet.

Under kvällen och natten pågick en stor blåljusinsats i området, med ett stort antal polispatruller, brandbilar och uppemot tio ambulanser. Enligt polisen finns emellertid inga uppgifter om allvarliga fysiska skador.

– Vi har inte kunnat konstatera några uppenbara personskador, men tolv personer på ett av våningsplanen har förts till sjukhus för kontroll, säger Daniel Wikdahl.

En port och flera trapphus skadades i explosionen, som även orsakade materiella skador inne i lägenheter. Flera boende fick evakueras med stegbil på grund av rasrisken.

– Tryckvågen var kraftig och spred sig från ett trapphus till de övriga i byggnaden. Jag har sett bilder inifrån lägenheterna och det är sönderslagna saker huller om buller. I en av lägenheterna hade fönsterkarmarna tryckts ut på andra sidan, säger Daniel Wikdahl.

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse angående tisdagkvällens explosion, som var det tredje bombdådet i Stockholmsområdet på kort tid.

På måndag kväll vid 20-tiden exploderade ett föremål i ett trapphus i Fagersjö, och tre personer fördes till sjukhus med lindriga skador. Enligt uppgifter till Aftonbladet misstänks en man med gängkopplingar ha varit måltavlan.

Natten till tisdag skedde ett bombdåd vid ett flerfamiljshus i området Larsberg på Lidingö. Två personer skadades lindrigt vid den explosionen.

– Det är för tidigt att säga men det är självklart att vi tittar på olika kopplingar mellan detonationer som har genomförts, säger Rebecka Landberg till Aftonbladet.

Läs även: Rawa Majids bombman bombad

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag