Rawa Majids bombman bombad

Bild: Polisen
  • Fredag 2 feb 2024 2024-02-02
E-post

Klockan 02.13 natten mot fredag kom larmet om en kraftig explosion i Sundbyberg nordväst om Stockholm. Explosionen orsakade omfattande skador på port, balkong och fönster på ett flerfamiljshus samt på bilar i närheten, och kunde höras hela vägen in till Stockholm. 

– Jag lyfte en bit från sängen. Jag såg bara ett stort ljus. Det var en fruktansvärd smäll, berättar en granne för Expressen.

– Först fungerade inte hjärnan. Sen tänkte jag att de smällt en bil på gatan. Men när jag tittade ut såg jag hur mycket bråte som låg på gatan, fortsätter grannen, som fick balkongdörren och två fönsterrutor förstörda.

Polisen utreder nu om nattens bombdåd i Sundbyberg kan kopplas till gängkriminalitet.

– Det är klart att det ligger nära till hands att tro att det finns en koppling, säger Anna Westberg, presstalesperson polisregion Stockholm, till Expressen.

På den drabbade adressen är nämligen Alfred Wennberg, 26, skriven. Wennberg är kopplad till nätverket Foxtrot, där han agerat bombmakare åt gängledaren Rawa Majid.

I december förra året dömdes Wennberg till 1 års fängelse för allmänfarlig ödeläggelse efter ett uppmärksammat bombdåd som riktade sig mot rapartisten Abas Abdikarim Bakar, 26, alias 1.Cuz, i Grimsta nordväst om Stockholm den 2 januari förra året.

I domen konstaterade Stockholms tingsrätt att straffvärdet för attentatet mot 1.Cuz egentligen var fängelse i fyra år, men man gav Wennberg straffrabatt eftersom han redan avtjänade straff för andra brott.

Domen i december var den fjärde på kort tid mot Wennberg för liknande brott. I juli samma år dömdes han av Svea hovrätt till fängelse i två år och sex månader för grovt vapenbrott, narkotikabrott, ringa narkotikabrott och rattfylleri. I augusti kom nästa dom på 1 år och 6 månaders fängelse grovt narkotikabrott till fängelse i ett år och sex månader.

I oktober var det dags igen. 2 år och 6 månaders fängelse blev det den gången för grovt narkotikabrott, två grova brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt allmänfarlig ödeläggelse.

Förutom 1.Cuz utsattes rapparen Haval Khalil, 28, samt en man som tidigare pekats ut i utredningen om mordet på rapartisten Einar, för bombdåden. Ytterligare fyra män, mellan 18 och 20 år gamla, dömdes till fängelsestraff, medan en man friades från anstiftan.

I början av januari åtalades Alfred Wennberg, som suttit häktad i omkring ett år, som misstänkt för medhjälp till mordet på en man utan kopplingar till gängkriminalitet i Solna utanför Stockholm i januari 2023. 

Mordet misstänks ha varit en så kallad ”felskjutning” och rättegången pågår med Wennberg på plats i Solna tingsrätt på fredagen.

Läs även: Bombdåd mot rapparen 1.Cuz adress

Läs även: Foxtrot-ledare ihjälskjuten i Irak

Läs även: Flydde albansk blodsfejd till Sverige – riskerar dödsstraff för ganstermord i Bagdad

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag