13-åring misstänks ha skjutit man i huvudet

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 9 nov 2021 2021-11-09
E-post

UPPLANDS VÄSBY En 13 år gammal pojke misstänks ligga bakom ett mordförsök i Upplands Väsby norr om Stockholm i somras, rapporterar SVT. Under den aktuella händelsen blev en man i 20-årsåldern skjuten i huvudet och 13-åringen står nu misstänkt för mordförsök alternativt medhjälp till mordförsök.
– Det här är anmärkningsvärt då det handlar om en så pass ung person som en 13-åring, säger polisinspektör Martin Wallin vid lokalpolisområde Sollentuna till SVT.

Sedan mordförsöket har pojken hunnit fylla 14. Han har nu omhändertagits enligt LVU – lagen om vård av unga. Detta efter ett beslut från förvaltningsrätten som anser att det finns risk att han fortsätter på den brottsliga banan och att han själv kan komma att utsättas för brott. För tillfället sitter han på SIS-hem.

Ordföranden för socialnämnden i Upplands Väsby, Maria Fälth (KD), tycker att hela situationen är ett misslyckande från vuxenvärlden.

– Civilsamhället, och då menar jag föräldrar, vuxna, skola och socialtjänst har alla ett stort ansvar i det här. Att det kan gå så här långt för en pojke i den här åldern. Vi inom socialtjänsten måste också få hintar av skolan så vi har möjlighet att agera i tid, säger hon till SVT.

Utöver 13-åringen greps en äldre tonåring kort efter skjutningen. Han har därefter häktats misstänkt för mordförsök.

Enligt Expressen ägde mordförsöket rum tidigt på lördagskvällen den 3 juli. Den skjutne mannen uppges ha förlorat talförmågan efter brottet, rapporterar SVT.

Läs även: Moderaterna om utökade tvångsmedel: ”Liten grupp står för stor del av brotten”

Läs även: Stölddrabbad butik gömmer sitt kött: ”Så illa är det just nu”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag