14 industriledare: ”Sverige behöver kärnkraft”

Kärnkraftverket i Oskarshamn. Bild: Daniel Kihlgren/CC BY-SA 3.0
  • Tisdag 9 jan 2024 2024-01-09
E-post 0

14 svenska industriledare, inklusive SEB:s ordförande Marcus Wallenberg, Investors ordförande Jacob Wallenberg och AB Volvos ordförande Carl-Henric Svanberg, skriver i ett inlägg på DN Debatt att man är redo att samverka med regeringen för att få ny kärnkraft på plats så snabbt som möjligt.

”Vårt lands välstånd och svensk industri är beroende av en stabil tillgång till prisvärd el. En nationell satsning på ny kärnkraft är därför helt nödvändig. Våra företag är också beredda att samverka inom industrin för att stödja uppbyggnaden. Men för att gå från ord till handling behöver vi tydliga svar och beslut från politiken”, inleder de 14 industriledarna artikeln, som publicerades av DN på måndagen.

Bland annat uppger industriledarna att man är beredda att stödja ny svensk kärnkraft ”genom att teckna långsiktiga avtal om att köpa den el som i framtiden kan produceras av nya kärnkraftsanläggningar och för några genom att bidra med delfinansiering av utbyggnaden.”

I gengäld vill man få klarhet i affärsmodellen, rollfördelningen mellan staten, producenten och industrin, hur styrningen kommer se ut, förankring i regering och riksdag samt ”ett tydligt finansieringsåtagande från staten och en genomarbetad tanke kring hur industrin kan bidra, vilket vi noterar att en utredare nu ska få i uppdrag att lämna förslag på.”

”Vi applåderar de steg som tas, men vi är också måna om att takten i detta arbete ökar och att vi inte hamnar i politisering eller ideologisering av denna för Sveriges framtida välstånd så viktiga fråga” skriver industriledarna vidare.

Fakta De 14 industriledarna

Håkan Buskhe, vd, FAM
Tom Erixon, vd, Alfa Laval
Rickard Gustafson, vd, SKF
Helena Hedblom, vd, Epiroc
Micael Johansson, vd, Saab
Martin Lindqvist, vd, SSAB
Martin Lundstedt, vd, AB Volvo
Peter Nilsson, vd, Trelleborg
Björn Rosengren, vd, ABB
Hans Sohlström, vd, Stora Enso
Mikael Staffas, vd, Boliden
Carl-Henric Svanberg, ordförande, AB Volvo
Jacob Wallenberg, ordförande, Investor
Marcus Wallenberg, ordförande, SEB

På torsdagen meddelade regeringen på en pressträff att Carl Berglöf, kärnkraftsexpert hos branschorganisationen Energiföretagen, tillträder som regeringens kärnkraftssamordnare 1 februari.

– Det är givetvis inte en enkel uppgift att snabbt få till ny kärnkraft i Sverige. Men utifrån min kompetens bedömer jag ändå att det är fullt möjligt att åstadkomma det som regeringen föreslagit i sin färdplan för ny kärnkraft, sade Berglöf på pressträffen enligt TT.

Regeringens och Sverigedemokraternas mål är att ny kärnkraft med total effekt motsvarande minst två storskaliga reaktorer ska vara på plats senast 2035. Därefter ska en ”massiv” utbyggnad av kärnkraft ske till 2045.

Socialdemokraterna, som tillsammans med Miljöpartiet lade ned två reaktorer i Ringhals under förra mandatperioden, säger sig ha svängt om kärnkraften, samtidigt som Miljöpartiet lovat att stoppa alla planer på ny kärnkraft om de rödgröna vinner nästa val.

Läs även: MP lovar stoppa ny kärnkraft

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag