15-årig flicka åtalas för mord – hade anmält mordoffret för våldtäkt

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 25 sep 2023 2023-09-25
E-post 0

I april i år hittades en taxiförare i 25-årsåldern hängd i ett skogsområde i Hjälstaviken utanför Enköping, och en vecka senare häktades fyra tonåringar som misstänkta för mord på mannen. En av de tonåringar som nu åtalas för mord är en 15-årig flicka, som anmälde den man hon misstänks ha mördat för våldtäkt i februari i år, rapporterar SVT.

Polisen lade emellertid flickans anmälan åt sidan, och kallade inte flickan till sitt första målsägarförhör om våldtäkten förrän hon redan satt häktad som misstänkt för mord på mannen.

– I förhör med henne konstaterar vi att personen hon har anmält är den mördade mannen, och då lades utredningen ned, säger åklagare Moa Blomqvist till SVT.

– Polisen fick direkt utredningsdirektiv om att hon ska höras och att det var angeläget att göra det så snart som möjligt, så det är en fråga för polisen, fortsätter hon.

Polisen i Uppsala som hade hand om ärendet uppger till SVT att flickans polisanmälan var ”väldigt vag” och att den prioriterades ned på grund av att man hade en stor mängd ärenden att hantera.

– Vi är inte nöjda med det här, för om man har gjort en anmälan ska man kunna förvänta sig en snabb handläggning, säger Andreas Pallinder, utredningschef vid polisen, till SVT.

SVT: Hade ni kunnat avstyra mordet om ni inte lagt våldtäktsanmälan år sidan?

– Rent teoretiskt hade vi givetvis det, för om vi hade frihetsberövat en misstänkt hade den personen inte har kunnat bli mördad.

Läs även: Mamma dräpte pedofil – hyllas av sina sönder: ”Hatten av”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag