Mamma dräpte pedofil – hyllas av sina söner: ”Hatten av”

Sarah Sands fångas på övervakningskamera efter dråpet.
  • Torsdag 24 nov 2022 2022-11-24
E-post 1296

En höstkväll 2014 lämnade Sarah Sands sin bostad i London beväpnad med en kniv. Hon gick till en lägenhet i närheten där hon knivhögg Michael Pleasted, 77, till döds. Pleasted var emellertid en dömd pedofil som väntade på rättegång för nya övergrepp. Nu kan BBC rapportera att Pleasted misstänktes för övergrepp på Sarah Sands tre söner. Detta då sönerna själva valt att framträda för att berätta sin historia. 

Äldsta sonen Bradley var tolv vid tidpunkten för mordet, hans yngre tvillingbröder Alfie och Reece var elva. Idag är de 19 och 20, och säger till BBC att det var tufft att växa upp med en mamma i fängelse, men att de samtidigt är glada för vad hon gjorde.

– Jag tänkte ”hatten av”, jag tänker inte förneka det, säger Bradley till BBC.

– Det fick oss att känna oss tryggare. Det fick inte stopp på mardrömmarna, men det gav oss en känsla av säkerhet för du behövde inte gå längs gatan orolig för att han skulle dyka upp bakom hörnet, säger Alfie.

–  Han bodde bokstavligen på andra sidan vägen. Jag kunde öppna fönstret där så såg jag hans hus, säger Bradley.

Läs även: Tvingade pedofil att gräva sin egen grav – släpps ur fängelse efter ett halvår

Reece säger att det var ”skönt att veta att han var död”.

–  Men det stoppade inte tankarna vet ni, vi vaknade ofta upp och grät efter mamma, säger Reece.

Sarah Sands och hennes familj flyttade in i kvarteret några månader innan mordet. Sarah blev snart vän med Pleasted, en känd karaktär i kvarteret som ofta satt utanför tidningsbutiken och umgicks med grannarna och deras barn.

–  Jag tyckte han var en trevlig gammal man. Jag lagade mat till honom, höll koll på honom, höll honom alltid sällskap när jag hade tid, berättar Sarah.

”Han var inte ångerfull på något sätt”

En del av barnen fick arbete på lördagar med att hjälpa Pleasted att sortera tidningar, bland dem Bradley som Pleasted groomade så att han och hans bröder började hälsa på hos Pleasted.

En kväll avslöjade en av sönerna att Pleasted hade utsatt dem för sexuella övergrepp. Pleasted greps som misstänkt för sexuella övergrepp mot pojkarna, men domaren släppte honom mot borgen så att han återvände till kvarteret. Sarah flyttade då med sina söner till sin mor.

Så kom den ödesdigra kvällen när Sarah gick hem till sina söners förövare. Hon säger att hennes avsikt var att övertala Pleasted att erkänna sig skyldig, så att sönerna besparades en uppslitande rättegång.

–  Jag insåg att jag gjort ett stort misstag. Han var inte ångerfull på något sätt. Han sa ”dina barn ljuger”. Hela världen frös. Jag hade kniven i min vänstra hand och han försökte ta den, säger Sarah, som står fast vid att hennes avsikt inte var att döda Pleasted.

Några timmar senare överlämnade hon sig själv och det blodiga vapnet till polisen. Hon dömdes för dråp till tre och ett halvt års fängelse, ett straff som emellertid skärptes till sju och ett halvt år efter överklagan. I slutändan tillbringade Sarah fyra år i fängelse.

–  Jag tog lagen i egna händer. Jag har alltid uppfostrats till att ta ansvar för mina handlingar, säger hon till BBC.

Under rättegången framkom det att Pleasted hade ändrat sitt namn från Robin Moult, som han hette när han tidigare dömdes för sexbrott.

Tack vara namnbytet kände ingen i kvarteret till att han dömts för 24 sexbrott under tre årtionden, och nu kampanjar Sarah med andra för hårdare restriktioner när det gäller namnbyte för sexförbrytare.

”Ingenting kan bryta familjebanden”

När deras ensamstående mamma satt inlåst levde sönerna hos sin mormor och träffade sin mamma när de besökte fängelset en gång i månaden.

–  De var arga på mig. Innan jag åkte in var vi så nära och sedan var jag helt plötsligt inte där längre. Det var hemskt för dem, säger Sarah, som tillägger att hon ångrar mordet idag.

–  Jag har fött fram liv till den här världen. Jag kunde aldrig tänka mig att jag skulle bli skyldig till att ta ett liv från den här världen, säger hon till BBC.

Sarah Sands släpptes från fängelse 2018, och hennes söner säger att de lyckas bygga upp en relation till varandra sedan dess.

–  Ingenting kan bryta familjebanden, säger Bradley.

När de var yngre ångrade pojkarna att de avslöjat övergreppen.

–  Om vi alla hade hållit tyst hade vi haft vår mamma, och vi hade gått och handlat med henne, gått på bio, gjort det en normal 12-åring ska göra, säger Bradley.

Idag menar de emellertid att det är viktigt att brottsoffer talar ut.

–  Det är bättre att tala. Om du inte gör det, kommer det bli värre, menar Alfie.

Läs även: Misstänkt pedofil fångades av far – fick storstryk och greps av polis

Läs även: Barnmördande pedofil fick stryk – medfånge ”såg chansen och tog den”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag