155 svenska kriminella gripna efter FBI:s chattblåsning

Bild: Westpress Kaliningrad archive
  • Tisdag 8 jun 2021 2021-06-08
E-post 711

FBI har lurat kriminella över hela världen att chatta genom den krypterade appen Anom, där poliser över hela världen kunnat följa de kriminellas kommunikation i realtid. Nu har polisen gjort hundratals tillslag globalt, och i Europa har arbetet letts av Nederländerna och Sverige genom Europol. I Sverige har 155 kriminella gripits i vad som beskrivs som ”ett av de största tillslagen hittills mot vålds- och narkotikabrottsligheten”.

Jean-Philippe Lecouffe, chef på Europol, berättar på en pressträff att övervakningen genom Anom, som utvecklats av FBI, har pågått i 18 månader. 12 000 användare har skickat över 27 miljoner meddelanden har genom appen, som låtit polisen infiltrera omkring 300 kriminella organisationer i över 100 länder.

– Informationen har lett till hundratals tillslag på en global skala med imponerande resultat, säger Lecouffe på pressträffen enligt SVT.

Läs även: Polisen: Tio mord förhindrades efter knäckandet av Encrochat

På pressträffen närvarade även Linda Staaf, chef för underrättelseenheten vid Noa, som berättade att Svensk polis kunnat gripa sammanlagt 155 misstänkta i Sverige, men också Spanien, tack vare Anom och det internationella polissamarbetet.

– Dessa misstänkta uppehåller sig i Spanien, där de trodde att de skulle vara mer säkra. Men internationellt polissamarbete visar att kriminella aktörer inte är säkra någonstans, säger Staaf, som också säger att polisen tack vare övervakningen har kunnat förhindra tio mord.

Sammanlagt 800 personer har hittills gripits runt om i världen, och över åtta ton kokain,  250 skjutvapen, 55 lyxfordon och motsvarande över 48 miljoner dollar har tagits i beslag.

Sverige och Nederländerna har i samarbete med Europol lett operationen, som gått under namnet Trojan Shield/OTF Greenlight, i Europa där 16 länder deltagit i vad polisen i ett pressmeddelande beskriver som ”ett av de största tillslagen hittills mot vålds- och narkotikabrottsligheten”.

– Polisen agerar med full kraft mot den organiserade brottsligheten för att på alla sätt vända den negativa utvecklingen med skjutningar och sprängningar. Det här är ett av de största tillslagen mot vålds- och narkotikabrottsligheten både i Sverige och internationellt sett och det är ytterligare ett steg i polisens offensiva arbete, säger Linda Staaf i ett uttalande.

Läs även: Så viktiga är kriminella växlingskontor för svensk narkotikahandel – källa berättar

I Australien har polisen gripit 224 persiner, inklusive medlemmar i kriminella motorcykelgäng, australiensiska maffiagrupper, asiatiska brottssyndikat och andra kriminella organisationer. Australiensisk polis har även beslagtagit tre ton droger, motsvarande 35 miljoner dollar i kontanter och tillgångar och ingripit i 20 planerade mord, rapporterar BBC.

Enligt australiensiske polischefen Reece Kershaw ska de kriminella ha chattat öppet om olika former av grov brottslighet i appen.

– Allt de pratar om är droger, våld, planerade mord på varandra, oskyldiga människor som ska mördas, en hel massa saker, säger Kershaw enligt BBC.

En källa med insyn i den undre världen säger emellertid till Nyheter Idag att svenska kriminella börjat bli mer försiktiga med krypterade appar redan efter att den krypterade appen Encrochat hackats av fransk och nederländsk polis, vilket bland annat ledde till den stora rättegång där den kända svenska rapparen Yasin Mahamoud åtalas för stämpling till människorov.

– Folk använder det fortfarande, men de chattar inte lika fritt längre, utan använder det mer som kriminella använder en vanlig telefon, att man inte skriver ut platser utan har det förbestämt, inte uppger några namn, inga adresser, man pratar i koder som man alltid har gjort med telefoner, säger källan till Nyheter Idag.

Läs även: Polisen: Sverige behöver nya lagar mot den organiserade brottsligheten

Läs även: Brutala sågningar av SR efter Yasin fått priset ”Årets artist”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag