Brutala sågningar av SR efter Yasin fått priset ”Årets artist”

Yasin Mahamoud Foto: Polisen/Nyheter Idag
  • Söndag 21 mar 2021 2021-03-21
E-post 1179

STOCKHOLM På tisdag väntas åtal för stämpling för människorov för den häktade Yasin. Men först tilldelades han priset Årets artist på P3 Guld-galan. Nu får Sveriges Radio och dess ledning stenhård kritik för att Yasin tilldelades priset. En av de som tar fram storsågen är LO-ekonomen Torbjörn Hållö. ”Hade Yasin bott på Södermalm och terroriserat Sveriges Radios chefer och familjer så hade han naturligtvis aldrig fått priset”, skriver han på Twitter.

Yasin Mahamoud, som den somalisk-svenske artisten egentligen heter, är enligt Expressen medlem i ett kriminellt invandrargäng i Stockholm. 2018 dömdes han till 2,5 års fängelse för grovt vapenbrott. Nu är han häktad för stämpling till människorov. Mahamoud har under en längre tid ingått i ett kriminellt invandrargäng enligt Expressen.

På P3 Guld-galan vann Mahamoud både Årets artist och Årets hiphop/RnB. Hans vinst möjliggjordes av Sveriges Radio som nominerade Mahamoud. Därefter röstades han fram av lyssnarna.

Läs även: Säpo om det iranska hotet: Man använder mellanhänder

På grund av häktningen var Yasin förhindrad att ta emot priset på plats. Sveriges Radio kallar i ett pressmeddelande Yasin tillsammans med Victor Leksell ”kvällens stora vinnare”. Någon motivering till priserna lästes däremot inte upp under galan.

– Vi tyckte det viktigaste var att han fick priset. Det var det vi ville få ut. Sen ville vi ha fokus på dem som var här och göra en så bra gala som möjligt, för att verkligen hylla musiker och artister under ett otroligt knepigt år, säger Anna-Karin Larsson, områdeschef för musiken på P3 till Expressen.

Sveriges Radio får hård kritik på sociala medier. LO-ekonomen Torbjörn Hållö menar att Sveriges Radios chefer själva aldrig riskerat att drabbas och att det påverkat deras val att nominera artisten.

 

Journalisten Mats Skogkär skriver i en flitigt delad krönika med titeln ”Små doser av arsenik” om priset till Yasin och hur det appliceras dubbel standard. Skogkär konstaterar att det numera är regel att tolka allt bokstavligt när människor uttrycker sig.

”Därför reses krav på att sociala medier och övriga delar av offentligheten ska rensas från människor som tycker och säger fel saker. De ska inte ges någon plattform, ingen plats varifrån de kan föra ut sitt budskap, begå sina verbala våldsdåd, sprida sitt gift”, skriver Skogkär.

Men uppenbarligen råder någon form av undantag för gangsterrapen konstaterar Skogkär vidare och citerar ur en av Yasin Mahamouds låtar.

”Så imponerad av Yasin är Sveriges Radio att han alltså nominerats i två kategorier i musikgalan P3 Guld; Årets artist och Årets hiphop/r’n’b”, skriver han vidare.

Han ger därefter exempel på en lång rad kända människor som stötts ut, deplattformerats, förklarats icke önskvärda och inte släppts tillbaka. Skogkär nämner Martin Timell, Hamid Zafar och Thorsten Flinck. Skogkär listar även profiler som försvarat Mahamoud men som inte är sena att i andra sammanhang ropa på deplattformering.

 

En användare på Twitter raljerar över Sveriges Radios omdöme och lanserar tips för kommande sommarpratare:

 

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) ironiserar också över att Yasin Mahamoud nominerades.

 

Det finns de som försvarar Yasin Mahamoud. Aftonbladetprofilen Jonna Sima har tidigare skrivit att man bör lyssna på honom och kallat honom ”en av landets främsta samtidsskildrare”.

Sveriges Radio har flitigt under lång tid lyft fram Yasins musik, som återkommande har texter som enligt kritiker glorifierar en kriminell livstil. Man har även släppt ett närmare en timme långt specialprogram där Yasin intervjuas inne i fängelset och hans musik spelas. Reportern Mats Nileskär säger i programmet bland annat att Yasin börjar skriva mer ”nyanserade texter” och beskriver vid ett tillfälle Yasin som ”Rinkebysonen”.

– När en av vakterna kommer in med kaffe och bullar som Yasin beställt, passar Rinkebysonen på att leverera en hälsning till sina nära och kära, säger Nileskär.

Bli prenumerant

Gillar du det vi gör?

Till skillnad från många traditionella medier och numera även en rad alternativa medier tar Nyheter Idag inte emot presstöd. Det betyder att vi finansieras av de som läser oss och ser ett värde i det vi gör.

Om du vill hjälpa oss att fortsätta, bli PLUS-medlem och få samtidigt tillgång till all vår journalistik.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag