16-årig syrier misstänks för barnvåldtäkt på skola

Foto: Pixabay
  • Fredag 19 nov 2021 2021-11-19
E-post

VETLANDA. En 16-årig syrier som fick svenskt medborgarskap 2015 begärs häktad som misstänkt för att ha våldtagit en elev under 15 år på en skola i Vetlanda. 16-åringen är själv elev på skolan och har stängts av under utredningen. Han misstänks även för två tidigare fall av sexuella ofredanden mot andra elever på skolan.

En 16-årig syrier begärs häktad misstänkt för olaga frihetsberövande och våldtäkt av barn på Withalaskolan i Vetlanda, rapporterar Bulletin.

Läs även: Illegal invandrare utsatte kvinna för brutal våldtäkt och utdragen misshandel

Offret för den misstänkta våldtäkten är en elev under 15 år. En toalett på skolan stängdes av för brottsplatsundersökning efter den misstänkta våldtäkten.

16-åringen är själv elev på Withalaskolan, och har enligt skolans rektor Jacob Freij stängts av under utredningen. Han är född i Syrien och invandrade till Sverige i oktober 2013.

I september 2015 fick han svenskt medborgarskap, vilket innebär att han inte kan utvisas om han skulle dömas för våldtäkt mot barn.

16-åringen misstänks även för två sexuella ofredanden mot andra elever på skolan under hösten.

– Jag kan säga att händelserna har olika målsäganden, säger åklagare Pernilla Törsleff till SVT Nyheter Jönköping.

Det varit oroligt på Withalaskolan under hösten, med hot mot elever och personal, brandlarm som aktiverats och en kniv som har påträffats på skolan.

– Vi har haft oroligheter på skolan under en längre tid och vi jobbar tillsammans med andra myndigheter för att vidta åtgärder, säger Ann Ljungström, verksamhetsansvarig för 7-9-verksamheten i Vetlanda kommun, till SVT.

Läs även: Handikappad flicka våldtogs på skola efter julavslutning – syrisk tidigare elev häktad

– Det har alltid varit problem i just Withalaskolan genom åren. Det har varit droger, det har varit vapenbrott, mobbning, kränkningar, olika typer av ofredande, hot mot elever och personal, misshandel mot elever och personal, säger en förälder med barn på Withalaskolan till Bulletin.

I höstas slog Vetlanda kommun ihop Withalaskolan med Mogärdeskolan, där det går många elever med invandrarbakgrund. Ett av målen med sammanslagningen var att förbättra integrationen.

— Vi vill få till en bättre integration bland eleverna. Det är en process som vi började med för flera år sen, ett naturligt steg, sade Helene Jonsson, grundskolechef i Vetlanda, till SVT i januari 2018.

Enligt den förälder Bulletin intervjuat är det oftast elever med invandrarbakgrund som står för problemen på Withalaskolan.

– Problemen på skolan är oftast elever med utländsk härkomst. De håller varandra gärna bakom ryggen hela tiden, säger föräldern till Bulletin.

Läs även: Höörbon Håkan grep misstänkt barnvåldtäktsman: ”Kände en väldig vrede”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag