16-åring häktad för mord på rumänsk tiggare – ytterligare tre minderåriga misstänkta för inblandning

Personen på bilden har ingenting med dådet i Huskvarna att göra. Foto: Wikipedia
  • Fredag 31 aug 2018 2018-08-31
E-post 251

JÖNKÖPING En sextonårig pojke häktas för mordet på en hemlös tiggare i Huskvarna. Ytterligare tre minderåriga pojkar misstänks för inblandning i mordet, som ska ha följt på en längre tids trakasserier av den hemlösa tiggaren. Enligt uppgifter till medier ska pojkarna både ha skrutit för vänner om brottet och hotat vittnen som velat vända sig till polis.

En sextonårig pojke har häktats för mordet på en rumänsk tiggare i en park i Huskvarna i augusti. Pojken är hemmahörande i Huskvarna och häktas på sannolika skäl, den högre misstankegraden.

– Vi har en god bild av vad som har hänt. Det är som jag säger sannolika skäl, sade åklagaren Linda Schön till SVT.

På begäran av både åklagare och försvarsadvokat hölls häktningsförhandlingen bakom lyckta dörrar. Efter över en timme kom beskedet att pojken häktats som misstänkt på sannolika skäl för mord.

Pojken nekar till brottsmisstanken och hans advokat meddelade att beslutet om häktning ska överklagas.

Längre tids trakasserier urartade i dödsmisshandel

Sveriges Radio uppger att ytterligare tre pojkar misstänkta för inblandning i mordet. Samtliga är under 15 år, och är misstänkta för mord i ett fall, misshandel i ett annat och olaga hot i ett tredje.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska offret, Gheorge ”Gica” Hortolomei-Lupu, ha utsatts för återkommande trakasserier under flera månaders tid. I augusti ska trakasserierna ha urartat i den misshandel som tog hans liv. Han ska bland annat misshandlats med en livboj, utsatts för stenkastning och förnedrats.

Läs även: Barn våldtaget i Järfälla: ”12-årig pojke som haft det otänkbara med en 6-årig flicka i skogen”

Aftonbladet har tidigare uppgivit att de misstänkta pojkarna hade skrutit om dådet, visat filmer på händelsen samt hånat polisens utredning. Samma källor uppgav till Aftonbladet att pojkarna ska ha hotat vittnen som velat vända sig till polis.

Polis och åklagare är mycket förtegna om utredningen, men söker vittnen som kan ha gjort iakttagelser i området vid kvällen för mordet. Man är också intresserad av filmmaterial från händelsen.

Den häktade pojken är svensk medborgare och boende hemma hos sin familj i Huskvarna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag