2020 nytt rekordår för sprängningar i Stockholm

13 januari 2020 exploderade en bomb i ett lägenhetshus på Gyllenstiernsgatan på Östermalm. Foto: IPR
  • Tisdag 19 jan 2021 2021-01-19
E-post 459

STOCKHOLM År 2020 skedde rekordmånga sprängningar i Stockholm, rapporterar Mitt i. Totalt skedde 32 sprängningar och ytterligare två sprängförsök, enligt polisens statistik.

2020 blev ett nytt rekordår i Stockholm. Totalt skedde 32 sprängningar och ytterligare två sprängförsök i huvudstadsområdet. Det är det högsta antalet någonsin, rapporterar Mitt i.

Siffran kan jämföras med den för 2019 som landade på 28 sprängningar och ytterligare fem försök samt för 2018 på 23 sprängningar och fyra försök, enligt polisens statistik.

– Jag är inte nöjd med att det varit så många sprängningar. Däremot är jag nöjd med strypgreppet på de här nätverken. Vi har kunnat förhindrat [sic] grova brott, som sprängningar, mord, och mordförsök, säger Robert Karlsson, biträdande regionpolischef i Stockholm, till Mitt i.

Enligt Karlsson har man dessutom utvecklat nya metoder för att utreda sprängningar.

– Polisen har numera rätt inställning för att jobba långsiktigt och uthålligt med spaning och underrättelsearbete kring personer som utför sprängningar, säger han till tidningen.

Enligt polisens statistik skedde det totalt 107 sprängningar i hela landet 2020. Det är något färre än under 2019 då det skedde 133. Flest antal sprängningar skedde i polisregion Syd (som omfattar Blekinge, Kalmar, Kronobergs och Skåne län) med totalt 40 stycken under 2020.

Läs även: Bilderna visar total förödelse efter explosionen på Östermalm

Läs även: Dubbla explosioner i Stockholm – kan finnas kopplingar till Östermalm

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag