212 döda i sydafrikansk våldsvåg – risk för matbrist

Mathylla i Sydafrika och ex-president Jacob Zuma. Bild: Aleksandar Bulovic/CC BY-SA 4.0/Australian Embassy Jakart/CC BY 2.0
  • Lördag 17 jul 2021 2021-07-17
E-post

SYDAFRIKA 212 människor har dödats och 2 500 har gripits under den senaste tidens våldsamma upplopp och plundringar i Sydafrika, som bröt ut efter att landets tidigare president Jacob Zuma dömts till fängelse för domstolstrots.

På fredagen sade Sydafrikas nuvarande president Cyril Ramaphosa att upploppen och plundringarna har organiserats och planerats, rapporterar BBC.

– Det är tydligt att alla dessa incidenter av oro och plundring anstiftades – det var personer som planerade och samordnat dem, sade Ramaphosa under ett besök i KwaZulu-Natal, Zumas hemstat och epicentrum för våldet.

Läs även: Svenska kirurger ska träna på kniv- och skottskador i Sydafrika

På torsdagen rapporterade Bloomberg om risk för matbrist i KwaZulu-Natal på grund av våldet och plundringarna.

– Mat kommer bli ett problem eftersom affärer inte varit öppna på tre dagar, och många med varulager har plundrats, sade Gavin Hudson, chef på sockerproducenten Tongaat Hulett, till Bloomberg.

Den sydafrikanska armén har fått i uppdrag att säkerställa leveranser av medicin, syre för covid-behandling och andra nödvändiga varor.

I ett tv-sänt tal på fredagen sade president Ramaphosa att det inte rådde någon matbrist, och uppmanade människor att inte hamstra. Han jämförde också upploppen med ett ”uppror”.

– Om vi står enade, kommer inget uppror eller våld i det här landet lyckas. Vi kämpar för att försvara vår demokrati, vår grundlag, vår försörjning och vår säkerhet. Det är inte en kamp vi har råd att förlora, sade Ramaphosa enligt BBC.

Cyril Ramaphosa tog över som sydafrikansk president efter att Jacob Zuma tvingades avgå i februari 2018 på grund av korruptionsanklagelser.

Läs även: Plundring bröt ut i flera Stockholmsförorter vid strömavbrott i söndagskväll

Läs även: Totalkaoset: Våldsamt upplopp, plundring, bilbränder, varningsskott och misshandel i Rinkeby

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag