24-åringen kan frias – förstod inte att det var våldtäkt

Bilder ur videon som livesändes på Facebook.
  • Fredag 11 aug 2017 2017-08-11
E-post 5666

UPPSALA Ett ”begåvningshandikapp” kan fria 24-åringen som som filmade och publicerade en uppmärksammad våldtäkt i januari på Facebook. Nu meddelar HD att de tänker pröva skuldfrågan för 24-åringen och hans juridiska ombud skriver i överklagandet att han inte ”förstått att det varit fråga om en våldtäkt”.

Den 24-åring som i januari filmade och livesände en pågående våldtäkt i Uppsala kan frias helt. Högsta domstolen meddelar att de tänker pröva domen mot 24-åringen och i överklagandet argumenterar det juridiska ombudet för att hans klient lider av ett ”begåvningshandikapp” och därmed inte förstod att det var fråga om en våldtäkt. Det berättar sajten Dagens Juridik.

I Hovrätten skärptes straffen för tre personer som tidigare dömts med brottsrubriceringarna ”våldtäkt, medhjälp till våldtäkt, underlåtenhet att avslöja våldtäkt samt grovt förtal”. Hovrätten dömde 24-åringen till åtta månaders fängelse för grovt förtal och underlåtenhet att avslöja våldtäkt-

”Målet väcker flera frågor rörande såväl vad som egentligen utgör förtal, som vilka kriterierna är för att skyldighet att avslöja våldtäkt ska anses föreligga”, argumenterar 24-åringens ombud i överklagan.

Läs också: Mannen som livesände gruppvåldtäkten släpptes fri – Knivhögg sin familj

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag