26 irakier tvångsutvisades

Genrebild. Foto: Adrian Pingstone/Public Domain
  • Tisdag 26 sep 2023 2023-09-26
E-post

26 irakier tvångsutvisades på morgonen från Sverige, uppger källor till Ekot i Sveriges Radio. Ett flygplan med de irakiska medborgarna ombord lyfte på tisdag förmiddagen med destination Bagdad, och med ombord fanns enligt Ekots källor personal från kriminalvårdens transporttjänst samt poliser.  

Det är första gången sedan 2012 som irakier tvångsutvisats från från Sverige. Tidigare har Irak inte velat ta emot sina medborgare som inte velat lämna Sverige frivilligt, men efter samtal mellan länderna som enligt Ekot pågått en sedan en tid tillbaka resonerar irakiska myndigheter annorlunda.

Detta trots att relationerna mellan Sverige och Irak varit ansträngda sedan korankrisen bröt ut i somras, då den svenska ambassaden i Irak stormades av en folkmassa på grund av den irakiska medborgaren Salwan Momikas koranbränning utanför Iraks ambassad i Sverige.

Advokat Majeed Alnashi företräder flera av personerna ombord på planet, och säger till Sveriges Radio att svenska och irakiska företrädare bör motivera vad som ligger bakom tvångsutvisningarna, och vad som har fått Irak att ändra sig.

Läs även: Irak bryter diplomatiska förbindelser med Sverige

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag