30 procent av svenska barnfamiljer har frusit på grund av elkrisen

Genrebild. Foto: Timothy Eberly/Unsplash
  • Fredag 27 maj 2022 2022-05-27
E-post 203

30 procent av barnfamiljerna i Sverige har sänkt värmen hemma så att de har frusit på grund av de höga elpriserna, enligt en undersökning som den konservativa tankesmedjan Oikos har beställt av Sifo.

Frågan som ställdes i undersökningen var ”har du medvetet sänkt värmen i din bostad så att du frusit för att spara el eller har du inte det”. I undersökningen uppgav 30 procent av barnfamiljerna att de har gjort det.

– Det är uppseendeväckande att man genast får de här effekterna i ett så pass rikt land som Sverige, säger Arvid Hallén på Oikos till Nyheter Idag.

Läs även: Miljöpartister sämst på att sänka värmen under elkrisen

– De ekonomiska marginalerna för många är alltså så små att en ordentlig ökning av elpriserna leder till att man måste ta till sådana här drastiska åtgärder, så att man fryser och inte kan hålla sig ordentligt varm på vintern.

– Detta understryker ju bland annat hur viktigt det är att man ser till att elsystemet fungerar på ett sådant sätt så att man inte får sådana här perioder med höga elpriser.

Vad bör man göra för att åtgärda det här på kort och lång sikt?

– På kort sikt finns det inte så mycket man kan göra. Det elsystem vi har idag beror på de politiska beslut som fattades för tio år sedan. På längre sikt är det viktigt att man ser till att elproduktionskapaciteten byggs ut, särskilt i södra Sverige.

– Dels måste man se till att ytterligare kärnreaktorer inte stängs. Att reaktorer har stängts är ju vad som försatt oss i den här situationen. Och de har stängts av politiska skäl.

– Man måste se över möjligheterna för att få på plats ny kärnkraft i södra Sverige, men också få på plats mycket omfattande off-shore-vindkraft i södra Sverige. Det här är inte saker som står mot varandra utan sannolikt kommer båda krävas.

Läs även: Nya energiministern: ”Vi har fortfarande lägre priser än nästan alla europeiska länder”

Läs även: Energiminister Farmanbar (S) totalsågas efter SR-intervju om kärnkraft: ”Skrämmande inkompetens”

Läs även: Wallenberg kräver mer kärnkraft – förnybart ”räcker inte”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag