Nya energiministern: ”Vi har fortfarande lägre priser än nästan alla europeiska länder”

Bild: Nixdorf/CC BY-SA 3.0/Mrund/CC BY-SA 4.0
  • Lördag 25 dec 2021 2021-12-25
E-post

Enligt färsk statistik från Vattenfall kommer ett hushåll i södra Sverige som bor i en eluppvärmd villa få en elräkning på 7 250 kronor i december, jämfört med  1 722 kronor för förra årets decemberräkning. Men den nya energiministern Khashayar Farmanbar framhåller för Svenska Dagbladet att svenska elpriser är låga ur ett europeiskt perspektiv.

– Just nu är priserna i Sverige för höga, men vi har fortfarande lägre priser än nästan alla europeiska länder, säger Farmanbar till SvD.

Farmanbar avfärdar Vänsterpartiets förslag om att begränsa exporten av el till Europa för att minska den påverkan den europeiska elkrisen har på svenska elpriser.

– Rent krasst så har de svenska elkonsumenterna under lång tid tjänat på att vi har ett gott samarbete med våra grannländer och med Europa. Samarbetet har levererat en låg elkostnad till svenska konsumenter, menar han.

Läs även: Norges regering sänker elskatten med nära 3 miljarder

Läs även: Nytt norskt stöd till elkunder – svenska energiministern erbjuder ”förståelse och medkänsla”

I Norge har regeringen avskaffat elskatten under vintermånaderna och dessutom infört ett direkt stöd för elkunder, där staten tar halva notan när elpriset överskrider 70 öre per kilowattimme.

Några liknande åtgärder har den svenska regeringen inte presenterat, men Farmanbar säger att regeringen ”kollar i dag på en bred palett av åtgärder och vi är beredda att kolla på alla lösningar”.

– Vi har för höga elpriser i dag och jag kan säga att jag jobbar dygnet runt just nu för att hitta sätt att pressa tillbaka elpriset och minska volatiliteten. Jag och regeringen tar den här situationen på väldigt stort allvar.

En möjlig åtgärd Farmanbar tar upp är att öka kapaciteten i stamnätet för eldistribution.

– Jag kallade till mig Svenska Kraftnät i dag där de rapporterade om sitt arbete. De presenterade en ganska stor palett, inklusive att ganska snabbt, inom ett par månader, öka kapaciteten i elnäten. Mitt budskap till myndigheten är att de ska göra så mycket de bara kan, säger Farmanbar till SvD.

Läs även: Elpriset når nytt rekord – över tre kronor per kilowattimme i södra Sverige

Läs även: Skenande elpris bakom värsta inflationen sedan 1993

Läs även: Mätning: MP får skulden för elpriserna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag