42 procent av rödgröna väljare tror att Sverige påverkar klimatet mer än Kina

Kolkraftverk i Baqiao, Kina. Bild: Hanno Böck/CC0
  • Onsdag 9 aug 2023 2023-08-09
E-post

Kina har 1,4 miljarder invånare och släpper ut mer än dubbelt så mycket koldioxid per capita än vad Sverige, med 10 miljoner invånare, gör. Ändå tror 42 procent av de rödgröna väljarna att det är viktigare för klimatet att Sverige minskar utsläppen av koldioxid än att Kina gör det, enligt en undersökning från Novus.

Kina har världens näst största befolkning med över 1,4 miljarder invånare, nästan lika många som Indien, landet med störst befolkning. Med runt tio miljoner invånare har Sverige mindre än en procent av Kinas befolkning.

Kina släpper dessutom ut mer än dubbelt så koldioxid per capita än vad Sverige gör, med 8,73 ton per person jämfört med Sveriges 3,82. Snittet för världens befolkning ligger på 4,81.

Det viktigaste skälet till Sveriges låga utsläpp är att den svenska energiproduktionen domineras av vattenkraft och kärnkraft, medan Kina är världens största producent och konsument av kolkraft, som står för hela 55 procent av landets energimix.

Trots det anser hela 42 procent av de rödgröna väljarna att Kina inte påverkar klimatet mer än Sverige enligt en opinionsmätning från Novus. Påståendet som respondenterna fick ta ställning till var ”det viktigaste är inte om Sverige minskar sina utsläpp – det viktigaste är att Kina gör det.”

42 procent av de som röstar på Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet höll inte med om det påståendet, medan 57 procent höll med om det. En procent visste inte.

Bland blågula väljare var det endast 8 procent som inte höll med om påståendet, medan 91 procent höll med om det. Bland Sverigedemokratiska väljare höll 96 procent med om påståendet.

– Det finns inte oväntat en partipolitisk skillnad. SD är mer övertygade om att det här är en global fråga som måste lösas i de länder som är störst bovar. Väljarnas svar ligger i linje med SD:s politik kring klimatfrågan helt enkelt, säger Novuschefen Torbjörn Sjöström till Svenska Dagbladet, som publicerar undersökningen.

På frågan om den svenska regeringens politik är viktig för att hindra klimatförändringar svarar 72 procent av samtliga respondenter att den är det, medan bara 43 procent av SD-väljarna håller med om det.

– SD har ju uttryckt sig i stil med att ”Sverige är ett så pass litet land, vi kan inte göra särskilt mycket”, och detta speglas också i deras väljare. Man tycker i högre omfattning inte att det är regeringens uppgift att lösa klimatförändringarna, säger Sjöström.

Läs även: SD- och KD-väljare kritiska till klimatmål enligt Aftonbladet/Demoskop

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag