SD- och KD-väljare kritiska till klimatmål enligt Aftonbladet/Demoskop

Bild: Okq8 pylon
  • Fredag 19 maj 2023 2023-05-19
E-post 0

Två av tre i Sverige tycker det är viktigt att landet uppfyller de klimatmål som är satta till 2030. Men sverigedemokratiska och kristdemokratiska väljare är till stor del av en annan uppfattning, enligt en undersökning från Aftonbladet/Demoskop.

I mätningen tycker 30 procent av KD-väljarna inte alls att det är viktigt att Sverige når klimatmålen. Motsvarande siffra för SD-väljarna är 32 procent.

– Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas väljare tenderar i högre grad att vara emot reduktionsplikt och för regeringens förslag om att sänka reduktionsplikten, säger Pelle Ahlin Olofsson, senior consultant vid Demoskop, till Aftonbladet.

Läs även: Rödgrönt raseri när blågula sänker reduktionsplikten: ”Klimatsveket är ett faktum”

Han tillägger att skälen till skepsisen skiljer sig något mellan de olika väljargrupperna. Hos KD handlar det mycket om att bördan blir stor för personer som är beroende av bil med höga bensin- och dieselpriser. Bland SD-väljare finns en högre grad av ifrågasättande.

– Det finns en större skepsis mot att det skulle vara en klimatkris och därför uppfattar man åtgärder som reduktionsplikten enbart som negativt om det leder till högre bränslepriser. De tycker också att det är orimligt att vi i Sverige går i bräschen i EU och i världen när vi är ett så litet land.

På det stora hela är vänsterväljare mycket mer positiva än högerväljare till reduktionsplikten. De lägger också större vikt vid att nå klimatmålen.

Noterbart är också att högerväljare utger sig för att ha mycket bättre koll på vad reduktionsplikten är för något än vänsterväljare, enligt mätningen.

Aftonbladet/Demoskops mätning

1 057 personer från 16 år och uppåt har intervjuats i undersökningen som utfördes mellan den 10 och 15 maj 2023. Mätningen har genomförts som en webbundersökning.

I mäningen har Centerpartiets, Liberalernas och Miljöpartiets väljare inte redovisats till följd av för "små baser". Däremot redovisas Kristdemokraternas i syfte att uppvisa en trend. Deras siffror ska emellertid för enskilda frågor "tolkas försiktigt", enligt Demoskop.

Läs även: Konkurrensverket sågar bensinbolag efter utspel om reduktionsplikten

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag