60 gripna och 20 skadade efter antisemitisk attack mot flygplats

Bild: Faksimil Twitter
  • Måndag 30 okt 2023 2023-10-30
E-post

Enligt ryska myndigheter greps 60 personer och 20 skadades när en antisemitisk pöbel i den ryska delrepubliken Dagestans huvudstad Makhachkala stormade stadens flygplats på jakt efter judar på söndag kväll.

På söndag kväll stormade en pöbel i den ryska delrepubliken Dagestan, där majoriteten av befolkningen är muslimer, flygplatsen i huvudstaden Makhachkala på jakt efter judar.

Filmer som spreds på sociala medier på söndag kväll visar hur mobben först stormar ett hotell och därefter flygplatsen på jakt efter judar som ryktades befinna sig där.

Filmerna visar bland annat hur mobben omringar en man som säger att han är uzbek, och en buss med barn som de misstänker för att vara judar.

Den ryska luftfartsmyndigheten Rosaviatsia uppger att säkerhetsstyrkor återställt ordningen på flygplatsen, som kommer vara stängd till på tisdag.

Ryska myndigheter uppger att 60 personer gripits och 20 har skadats, varav flera allvarligt. Två skadade personer ska vara i kritiskt tillstånd, enligt BBC.

Dagestans guvernör Sergei Melikov fördömer pöbeln i ett inlägg på plattformen Telegram.

”Det finns ingen heder i att smäda främlingar och gå igenom deras fickor på jakt efter deras pass!” skriver han och fördömer ”attacker mot kvinnor och barn”.

Melikov skriver vidare att pöbelns agerande var ”ett hugg i ryggen” på de ”dagestanska patrioter” som deltar i Rysslands invasion av Ukraina, och lovar att händelsen ska utredas av Dagestans polismyndighet.

– Israel förväntar sig att ryska polismyndigheten skyddar alla israeliska medborgare och judar, vilka de än är, och vidtar kraftfulla åtgärder mot upploppsmakarna och mot ohämmad uppgivgling som riktas mot judar och israeler” säger det israeliska utrikesministeriet i ett uttalande.

Läs även: Här stormas flygplatsen av pöbel på jakt efter judar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag