742 döms till fängelse efter franska upplopp

Upplopp i Planoise, Besançon. Bild: Toufik-de-Planoise/CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 20 jul 2023 2023-07-20
E-post

Sammanlagt 1056 personer har dömts efter de våldsamma upploppen i Frankrike nyligen. Av dessa har 742 dömts till fängelsestraff, med en genomsnittlig strafftid på 8,2 månader, rapporterar TT.

– Det var oerhört viktigt att ha en kraftfull och systematisk respons och att vi återupprättade den nationella ordningen, säger Dupond-Moretti till franska radiokanalen RTL.

Upploppen i Frankrike bröt ut den 27 juni i år efter att 17-åriga Nahel Merzouk sköts ihjäl av polis i Parisförorten Nanterre sedan han försökt köra ifrån polisen.

Merzouk hade stoppats av polis sedan han brutit mot flera trafikregler, inklusive fortkörning och att köra mot rött. En fotgängare och en cyklist var nära att skadas av Merzouks framfart.

Oroligheterna bröt ut i Nanterre samma kväll och spred sig de följande dagarna till flera franska städer, där gäng satte eld på bilar och byggnader samt slogs mot polis. Oroligheterna avtog efter den 4 juli.

Läs även: Här jämför Polens premiärminister kravallernas Frankrike med Polen

Läs även: Fransk borgmästare: Min familj attackerades

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag