81 utvisade har skickats tillbaka till Sverige – kostat 16 miljoner kronor

Genrebild. Foto: Jason Peper (CC BY-SA 2.0)
  • Onsdag 21 okt 2020 2020-10-21
E-post

SVERIGE SVT:s Uppdrag granskning rapporterar att 81 personer som skulle ha utvisats till sina hemländer har skickats tillbaka till Sverige under de senaste fyra åren. Sammanlagt har resorna kostat 16 miljoner kronor.

Det handlar om misslyckade utvisningsförsök där Kriminalvården har tvingats återvända till Sverige med den som fått utvisningsbeslutet. Från 2016 till 2019 har 81 personer returnerats på så sätt från länder som Afghanistan, Iran och Marocko.

– Den absolut vanligaste anledningen är att mottagarlandet inte tar emot personen, säger Johan Mellbring som är chef för Kriminalvårdens transportenhet.

Gränspolischefen Patrik Engström berättar att man ibland inte har alla handlingar klara när utvisningen ska verkställas.

– En del i polisens arbete är ibland att behöva resa med en person för att på plats kunna vidta utredningsåtgärder. Då kan det bli så att man kommer tillbaks, säger han.

Enligt Kriminalvårdens beräkningar har de misslyckade utvisningarna kostat 16 miljoner kronor.

Justitieminister Morgan Johansson (S) pekar på att de flesta utvisningar som verkställs blir lyckade.

– 90 procent av de utvisningar som ska verkställas, de verkställs också. Det fungerar med de allra flesta länder, men det finns några länder som vi haft problem med, säger han.

Läs även: Allt dyrare att utvisa kriminella

Läs även: Dilemmat – Afghanistan vägrar ta emot utvisade: ”Bör leda till indraget bistånd”

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag