90-årig man nekades boendeplats av Eslöv kommun – Tog sitt liv i förtvivlan

Foto: Wikimedia Commons
  • Tisdag 9 maj 2017 2017-05-09
E-post 4478

ESLÖV En 90-årig far tog sitt liv i förtvivlan när han förvägrades en plats vid Eslöv kommuns särskilda boenden. Han led av plågsamma smärtor på grund av ryggfraktur men nekades den hjälp han vädjade om. Dottern har försökt få upprättelse men myndigheterna menar att allt gått rätt till.

En 90-årig man i Eslöv tog sitt liv efter ha nekats plats vid kommunens särskilda boenden.

Mannen drabbades på senare dar av frakturer på ryggen och plågsamma smärtor, något som gjorde hans liv outhärdligt. Därför försökte han få en plats vid kommunens särskilda boenden, men kommunen gav honom kalla handen. Detta rapporterar Skånska Dagbladet.

– Man behandlade inte ens hans önskemål och lyssnade inte på det. Utan de sa bara att han står så långt ner i kön, säger hans dotter till Skånska Dagbladet.

I kombination med de outhärdliga ryggsmärtorna blev nobben från kommunen droppen för den 90-åriga mannen. En kväll hittades han död i sitt hem, han hade begått självmord.

– Han såg det som en lösning. Att avsluta livet, säger dottern.

Dottern har försökt att anmäla ärendet om sin far till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Dels är hon missnöjd med hur vårdcentralen hanterade uppföljningen och utvärderingen i samband med att pappan fick smärtlindrande medel utskrivna.

Hon har även anmält socialtjänsten i Eslövs kommun till IVO, eftersom kommunen vägrade göra plats för hennes svårt lidande 90-åriga far.

– Jag tycker att om man är 90 år och har så ont så har man rätt att komma in på ett boende den sista tiden i sitt liv. Det ska inte ens ifrågasättas eller att man får beskedet att man står längst ner i kön.

”Ett svek mot den äldre generationen”

Hennes anmälning handlar dock inte bara om hennes far. Hon är upprörd över hur svenska samhället behandlar äldre personer rent generellt.

– Jag tycker det är ett svek mot den äldre generationen. Det var framför allt därför jag anmälde detta.

Dottern uppger för Skånska Dagbladet, att pappan aldrig tog strid mot kommunen, att han var fostrad i en mentalitet av att lita på samhället.

– Man är väl inte van från den generationen att strida mot samhället, utan man anpassar sig.

IVO har nyligen meddelat dottern att man anser att vårdcentralens insatser för pappan varit rimliga. Tidigare har dottern fått besked från IVO att man inte heller kommer vidta några åtgärder mot socialtjänsten i Eslöv som nobbade pappans önskemål om att få en plats vid ett särskilt boende.

Dottern tvingas varje dag hantera tankarna på hur hennes pappa behandlades av samhället. Hon har gett upp hoppet om att få upprättelse från myndigheterna och konstaterar besviket att hennes försök inte lett någonvart.

Hon tror att hennes pappas sista dagar i livet hade kunnat sluta annorlunda om samhället han litade på funnits där för honom.

– Då kanske han hade fått lite social samvaro och man hade sett mer av hur han hade det med sina smärtor. Han blev ju inte hjälpt och då kände han att han fick lösa det själv.

LÄS ÄVEN: CP-skadade och strokedrabbade Bengt, 83, tvingas frysa på äldreboendet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag