Vattenfall satsar på estnisk kärnkraft: ”Kommer att behövas kärnkraft även efter 2045”

Kärnkraftverket i Oskarshamn. Bild: Daniel Kihlgren/CC BY-SA 3.0
  • Tisdag 1 jun 2021 2021-06-01
E-post

Statliga Vattenfall investerar en miljon euro i det estniska bolaget Fermi Energia, som har planer för småskaliga kärnkraftverk i Estland, rapporterar TT. Estland har högst koldioxidutsläpp i Europa per enhet, och tanken är att kärnkraftverken, som ska starta år 2035, ska minska utsläppen.

Små kärnkraftverk av samma typ är idag under utveckling i USA, Kanada och Storbritannien, och Vattenfall kommer förutom med pengar bidra med kunskap kring kostnader, konstruktion, försörjningskedja, drift, underhåll och en struktur för nybyggnad.

Torbjörn Wahlborg, chef för affärsområdet Generation på Vattenfall, säger till TT att Sverige inte har samma behov av att bygga ny Kärnkraft som Estland har.

– Vi ser inte det behovet just nu. Vi har just tagit två reaktorer ur drift, Ringhals 1 och 2. Här byggs mycket vindkraft, det finns ett produktionsöverskott i Sverige, säger Wahlborg till TT.

Estland saknar däremot kärnkraft och får mycket av sin energi från olja.

I Sverige satsar Uniper, som äger och driver kärnkraftverket i Oskarshamn, på liknande teknik.

– Det som är fördelen med de här små reaktorerna, är att de är säkrare, du kan få upp en helt annan logistik kring serietillverkning och sådant som gör att kostnaderna hålls nere, berättade Torbjörn Larsson, pressansvarig på Uniper Sverige, för till Nyheter Idag

Läs även: Ny kärnkraftsteknik sågas av miljöminister Bolund (MP): ”Vindkraften är här och nu”

Vattenfalls Torbjörn Wahlborg säger till TT att tekniken kan bli intressant för Sverige i framtiden.

– Det är inte uteslutet att det kan bli så även i Sverige, säger han till TT.

Tills vidare kommer Vattenfall fortsätta med de fem större reaktorer som fortfarande är i bruk i Forsmark och Ringhals i alla fall till 2040–2045.

– Kanske ännu längre. Personligen tror jag att det kommer att behövas kärnkraft även efter 2045. Frågan är hur mycket, kan man livstidsförlänga de vi redan har är det ju naturligtvis billigast, säger Wahlborg till TT.

Läs även: Stödet för kärnkraft ökar – 44 procent vill bygga ut

Läs även: Miljöforskare: Irrationell rädsla för kärnkraft riskerar att förstöra Sveriges elförsörjning

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag