Stödet för kärnkraft ökar – 44 procent vill bygga ut

Vattenfalls kärnkraftverk i Forsmark. Foto: Hans Blomberg / vattenfall.se
  • Måndag 12 apr 2021 2021-04-12
E-post 2012

44 procent av svenskarna instämmer i att kärnkraften borde byggas ut, medan 29 procent inte instämmer med förslaget, enligt en undersökning från Svenskt Näringsliv. René Bongard, chef för opinionsanalys på Svenskt Näringsliv, säger till F Plus att stödet för kärnkraft har ökat sedan 2017, med en stor ökning mellan 2020 och 2021.

– Vi kan inte bevisa att ökningen av de som vill se att kärnkraften byggs ut beror på debatten om elbristen, men det kan mycket väl vara en konsekvens av den, säger Bongard till F Plus.

Läs även: Elbrist efter stängningen av Ringhals – olja och kol trots fossilfritt mål

Thomas Björklund, energiexpert på WSP, säger till F Plus att ”kärnkraft är en politisk fråga”, men att man också sett intresset för kärnkraft öka tack vare ny forskning om fjärde generationens kärnkraft.

Björklund vill inte uttala sig i debatten om kärnkraft, men välkomnar att det pågår en debatt om energifrågor.

– El är något man tar för givet tills man inte har det. Sedan ska man komma ihåg att energidebatten brukar dyka upp på vintern men sedan brukar allmänheten tappa intresset under sommarhalvåret då vi inte har samma typ av problem, säger Björklund till F Plus.

Vid årsskiftet stängdes Ringhals 1, och även om Ringhals 3 och 4 fortfarande är i bruk blev det elbrist med höga priser, import av kolkraft och oljekraftproduktion under köldknäppen i början av februari.

Läs även: Oljekraftverket i Karlshamn igång på grund av elbrist

Den 4 februari sattes oljekraftverket i Karlshamn i drift, vilket Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni kallade för ett ”klimatpolitiskt haveri signerat Miljöpartiet”.

– Det är ett helt oacceptabelt och ohållbart läge vi befinner oss i energipolitiskt, sade Sabuni till TT.

Liberalerna stod utanför energiuppgörelsen från 2016, som man vill riva upp för att satsa på kärnkraft.

– Den ersätts nu med en fossil energikälla. Det här är för mig ännu än gång ett kvitto på att Miljöpartiet inte är ett seriöst klimatparti, sade Sabuni till TT.

Läs även: Elpriset tokrusar efter stängningen av Ringhals

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag