Finsk officer totalsågar Ukrainas armé: ”Ledarskapet är mycket dåligt”
Den ukrainska armén är alldeles för uselt utbildad för att kunna vinna kriget mot Ryssland och återerövra hela sitt land. Det hävdar en finsk officer som utbildat ukrainska soldater sedan i april förra året.
– Ukrainarna har en stark strids- och segervilja, men med den här taktiken lyckas det inte, menar han.
Efter höstens framgångsrika offensiver i Kharkiv och Kherson och Rysslands oförmåga till större framsteg under vintern har många i väst börjat hoppas att Ukraina kommer kunna vinna kriget och kasta ut de ryska inkräktarna ur landet – inklusive från Krimhalvön.
Men högt uppsatt finländsk officer som utbildat ukrainska soldater sedan i april förra året varnar för att den ukrainska armén är i betydligt sämre skick än vad många i väst hoppas på. Framförallt är de för dåligt utbildade, säger han till den finska statstelevisionen Yle, som intervjuat honom på plats i Ukrainas huvudstad Kiev.
– Ukrainarna tror att de är skickliga soldater. Men du blir inte en bra soldat genom att ligga rädd i en skyttegrav i åtta månader. Det som krävs är utbildning, säger han till kanalen.
Läs även: Afrikansk student som fängslades i Ryssland har stupat i Ukraina
Mannen vill vara anonym på grund av sin höga militära grad, men Yle har styrkt hans identitet. Han menar att de ukrainska framgångarna i kriget beror på ryska misstag, vilket man inte kan hoppas att de kommer fortsätta begå.
– De ryska styrkorna har lärt sig av sina misstag, det samma kan man inte påstå om de ukrainska, säger officeren.
Nyligen har Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj sparkat den ukrainska befälhavaren Eduard Moskalyov utan att ange någon orsak, och enligt den anonyma finska officeren är det framförallt i den ukrainska krigsledningen som det brister.
– Ledarskapet är mycket dåligt, taktiken och stridstekniken likaså. De har tagit sina mallar främst från videospel, hävdar officeren, som menar att västmedier låter sig luras av ukrainsk propaganda.
– Ukrainarna har en stark strids- och segervilja, men med den här taktiken lyckas det inte, menar han.
Ett problem med den ukrainska armén är det sovjetiska arvet, med ett hierarkiskt system där man följer order utan att våga ifrågasätta eller komma med egna förslag.
– Kaptener och majorer säger till mig att tanken är god, men deras lönegrad är inte tillräcklig för att ta frågan vidare, berättar officeren, som emellertid tillägger att yngre ukrainska officerare och tjänstemän är mer öppna för reformer på utbildningsområdet.
Väst har de senaste månaderna ökat stödet till Ukraina i form av vapenleveranser av mer avancerade stridsvagnar och artillerisystem. Men den finske officeren menar att det bästa stöd man kan ge ukrainarna är förbättrad utbildning – och där skulle Finland kunna göra en särskilt värdefull insats.
– Finlands armé har världens bästa utbildning i konsten att kriga mot Ryssland. Vi har tränat saken i hundra år, och dessutom krigat två gånger. Ingen annan har ett lika brett kunnande i skog och terräng som vi i Finland. Och det är det som borde läras ut, anser han, och påpekar att det finns många finländska utbildare som kommer ställer upp om Ukraina och Finland når en officiell överenskommelse.
– Reservister står redan i kö och det skulle inte kosta mycket, säger han.
Läs även: Musk vill ge Krim till Ryssland i fredsförslag – sågas av Ukraina och hånas av Kreml
En annan finsk frivillig soldat i Ukraina, som också vill vara anonym, bekräftar officerens bild av den ukrainska arméns svagheter. Soldaten, som Yle kallar för ”Erki”, säger att det största problemet är bristen på utbildade befäl, vilket leder till dålig kommunikation och förvirrade handlingar i strid.
– Ukrainarna vet inte ens hur de ska försvara sig själva och röra sig under eldstrid. Exempelvis avancerar de bara rakt på och siktar inte ordentligt, säger Erki.
Ett annat problem är enligt Erki bristen på träning.
– När soldaterna är på sina förläggningar ligger de bara och vilar, även om de borde träna, säger han.
Den frivilliga soldaten Kenneth Grägg har emellertid en delvis annan bild av den ukrainska arméns kompetens. Han håller med om att deras utbildning var usel i början av kriget, men menar att det har förbättrats, och att befälskedjan blivit mer flexibel.
Att Ryssland lyckades erövra tätorten Soledar i januari berodde enligt Gregg på den stora mängd soldater Ryssland kastade in i striden.
– Vi hade inte tillräckligt mycket artilleri och de ryska soldaterna kom igenom i mängd, säger Grägg, som emellertid menar att de nya vapen väst har utlovat kommer vända kriget i ukrainsk favör, oavsett hur många soldater Ryssland lyckas mobilisera. Detta då den ryska armén börjar få ont om vapen.
– De kan tvinga en miljon man till fronten, men vad ska de beväpnas med? En yxa? frågar sig Grägg.
Läs även: Putin-allierad islamistledare: Använd kärnvapen mot Ukraina