Afrikansk student som fängslades i Ryssland har stupat i Ukraina

Stupade ryska soldater. Bild: Armyinform.com.ua/CC BY 4.0
  • Torsdag 17 nov 2022 2022-11-17
E-post 46

Den 23-årige zambiska studenten Lemekhani Nathan Nyirenda har stupat i Ukraina som soldat för den ryska sidan. Problemet är att Nyirenda inte är rysk medborgare. Nu kräver Zambias regering ett svar från Ryssland om vad som har hänt.

Nyirenda var i Ryssland för att studera till kärnkraftsingenjör när han greps för ett inte uppgett brott i april 2020, skriver Zambias utrikesministerium i ett inlägg på Facebook.

Han dömdes till nio år och sex månaders fängelse som han avtjänade på mellan-säkerhetsanstalten i Tver utanför Moskva.

Men den 22 september i år stupade Nyirenda som rysk soldat i Ukraina. Hans kvarlevor har fraktats till Rostov i väntan på vidare transport till Zambia, och den 9 november informerades zambiska myndigheter om hans död.

”På grund av denna väldigt sorgliga utveckling, begär den zambiska regeringen att ryska myndigheter skyndsamt bifogar information kring omständigheterna under vilka en zambisk medborgare, som avtjänat ett fängelsestraff i Moskva, kan ha rekryterats för att kriga i Ukraina och som en följd av det avlidit” skriver det zambiska utrikesministeriet.

Läs även: Musk vill ge Krim till Ryssland i fredsförslag – sågas av Ukraina och hånas av Kreml

Det har tidigare framkommit att privatarmén Wagner Group, som slåss på rysk sida i Ukraina, värvat soldater i ryska fängelser.

En av de fängelsevärvade soldaterna, den morddömde Yevgeniy Nuzhin, överlämnade sig till ukrainsk militär i början av september och uppgav i en intervju med ukrainsk media att han låtit värva sig enbart för att komma ut ur fängelse och hela tiden hade för avsikt att överlämna sig till Ukraina.

I november hamnade Nuzhin återigen i Wagners händer och mördades då med en slägga. En film på mordet, där Nuzhin får två hårda slag med släggan i huvudet, har spridits av Wagner på ryska sociala medier.

Läs även: Ryssland får stryk – nu mobiliserar Putin

Läs även: Rysk turist tog lättklädd bild på Krim – avslöjade för mycket

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag