Försvarsmakten säger nej till vindkraft
Försvarsmakten har sagt nej till sex av de åtta havsbaserade vindkraftsparker som väntar på regeringens godkännande, rapporterar Dagens Nyheter.
Den huvudsakliga anledningen till Försvarsmaktens motstånd mot havsbaserad vindkraft är det försämrade säkerhetspolitiska läget i Östersjön.
– De geopolitiska förutsättningarna i Nordeuropa har rubbats. Vi lever inte längre vid fredens hav. Det här har blivit den nya fronten, säger statsvetaren Håkan Edström på Försvarshögskolan till DN.
Läs även: Hård kritik mot regeringens vindkraft: ”Helt befängt”
I förra veckan godkände regeringen två havsbaserade vindkraftsparker utanför Halland, trots att Försvarsmakten sagt nej till den ena av dem, som man anser ”riskerar att medföra påtaglig skada” på Sveriges militära intressen.
Till de återstående havsbaserade vindkraftsparker som fått nej från Försvarsmakten hör Aurora strax söder om Gotland, ett projekt med 370 vindkraftverk vilka beräknas ge 24 terawattimmar per år, nästan fyra gånger mer än de ansökningar som regeringen sade ja till i förra veckan.
På grund av sekretess anger Försvarsmakten inga detaljer när man yttrar sig om vindkraftsparkerna, men generellt handlar det främst om att vindkraften försvårar övningsverksamhet, övervakning, kommunikation och underättelseinhämtning.
– Våra övningsområden minskar och vi får sämre möjligheter att övervaka, kommunicera och inhämta underrättelser, säger Stig-Olof Krohné till DN.
Läs även: (M)otstånd mot vindkraftsparker i väst: ”Gärna sett det i Stockholm”
Läs även: Nu vill Busch bygga mer vindkraft