Hård kritik mot regeringens vindkraft: ”Helt befängt”

Bild: Regeringen.se/Ragnar1904/CC BY-SA 4.0
  • Onsdag 17 maj 2023 2023-05-17
E-post 0

Regeringen får hård kritik för beslutet att godkänna två havsbaserade vindkraftsparker på västkusten. Västkustens fiskare menar att vindkraften hotar deras näring, Sverigedemokraterna anser sig överkörda och vänstern attackerar regeringen för hyckleri, då både Moderaterna och Kristdemokraterna kritiserade vindkraft innan valet.

På tisdagen meddelade regeringen på en pressträff att man godkänner omkring 100 vindkraftverk till havs i två vindkraftsparker, båda på västkusten.

Det handlar om projektet Kattegatt Syd utanför Falkenberg, där statliga bolaget Vattenfall står bakom ansökan, och projektet Galene utanför Varberg, som bolaget OX2 driver.

– De här två parkerna motsvarar ungefär eltillförseln från ett normalstort kärnkraftverk. Det här kommer bidra med fossilfri el i en region som har stort behov av det, sade Ulf Kristersson enligt Expressen.

Kristersson säger även att regeringens beslut har varit en svår avvägning.

– Lokala miljöintressen kan ibland behöva stå tillbaka för långsiktiga klimatintressen, det gäller inte minst energiproduktion. Vi driver nu upp tempot i beslutsfattandet, säger Kristersson.

– Det är av särskild betydelse för industrin i södra Sverige, säger energiminister Ebba Busch (KD).

Miljöpartiets språkrör Per Bolund säger till TT att han välkomnar regeringens vändning i vindkraftsfrågan.

– Man ägnade väldigt mycket kraft åt att prata ned vindkraften i valrörelsen. Det är väl bra med en tillnyktring, men ett sådant här beslut är ju inte ett bevis på att man tänkt om, säger Bolund till TT.

Men de planerade vindkraftsparkerna får också kritik. Länsstyrelsen egna experter på naturvård och fiske har tidigare rekommenderat att myndigheten säger nej till vindkraftsparkerna då det aktuella havsområdet har en avgörande betydelse för fågellivet.

– Vi är väl medvetna om de tillkommande behoven här, med stora investeringar i den gröna omställningen. Därför blev vår bedömning att samhällets intresse för mer energi väger tyngre än de motstående intressena, som naturvård och fiske, sade Hallands landshövding Brittis Benzler, som körde över experterna och godkände vindkraftsparkerna, till Dagens Nyheter.

Läs även: Nu vill Busch bygga mer vindkraft

Även Sverigedemokraterna är kritiska till beslutet. De menar att vindkraften hör till de frågor som ingår i Tidöavtalet och ska samordnas mellan de blågula partierna, något som inte skett med tisdagens beslut.

– Det är frustrerande att man återigen undviker att samordna de här frågorna med oss. Vi fick information sent i går om att en pressträff skulle hållas men ingenting om innehållet. Det finns en systematik i det här när det gäller vindkraftsfrågor. Vi behöver lyfta det här till partiledarnivå, säger Tobias Andersson (SD) till Dagens Nyheter.

Fiskarna på västkusten är betydligt hårdare i sin kritik mot vindkraftsparkerna, som de menar hotar deras näring.

– Våra föregångare har fiskat här i tusen år. Med bara ett pennstreck raderar man hela fisket i Kattegatt, hela Halländska fisket och hela kustkulturen, säger Peter Ronelöv Olsson, som varit fiskare i 35 år, till TV 4 Nyheterna.

– Jag tror det är den sista spiken i kistan. Vi har snart ingenstans att fiska längre, säger Björn Ulups, fiskare på västkusten.

– Jag tycker att det är helt befängt. Det är nådastöten för oss yrkesfiskare på Hallandskusten, säger Görgen Andersson.

På Twitter är många kritiska till beslutet.

På vänsterkanten är många nöjda med beslutet i sig, men är ändå kritiska till regeringens kovändning i frågan.

Läs även: Kärnkraften bäst för klimatet – vindkraft producerar nära fem gånger så mycket koldioxid

Läs även: L-politiker: Stoppa vindkraften – utred de skadliga effekterna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag