ABF samarbetar med Ung Vänster Malmö som poserade med kommunistsymbol

Foto: Wikimedia commons
  • Fredag 8 mar 2019 2019-03-08
E-post 475

MALMÖ Sverigedemokraterna är inte välkomna att hålla studiecirklar hos skattefinansierade ABF i Växjö, trots att studieförbundet ska vara partipolitiskt obundet. Samtidigt arrangerade ABF i Malmö ett firande av Internationella kvinnodagen tillsammans med Ung Vänster Malmö, som har poserat med kommunistsymbolen Hammaren och skäran.

Symbolen Hammaren och skäran kom till under ryska revolutionen och fick sedermera pryda kommunistdiktaturen Sovjetunionens flagga. Trots dess mörka historia används symbolen än idag – bland annat av Vänsterpartiets ungdomsförbund Ung Vänster i Malmö.

På en bild som har publicerats på Facebook och Instagram poserar ungdomsförbundets nya styrelse med en flagga där Hammaren och skäran figurerar i ena hörnet. Samma ungdomsförbund står som en av arrangörerna till ABF:s firande av Internationella kvinnodagen i Malmö i fredags.

Ung Vänster är en öppet revolutionär organisation som har kommunism som uttalat mål. I sitt principprogram skriver man:

”Ung Vänster är ett revolutionärt ungdomsförbund med rötter i den kommunistiska delen av arbetarrörelsen… (…) Vårt mål är ett klasslöst samhälle, fritt från förtryck – ett kommunistiskt samhälle.”

ABF ska vara partipolitiskt obundet och finansieras delvis av skattemedel. Ändå har studieförbundets avdelning i Växjö bestämt att man inte välkomnar Sverigedemokraterna som arrangör av studiecirklar, något P4 Kronoberg nyligen rapporterade. Skälet som anges är att ABF och SD inte delar samma värderingar.

Läs mer: Skattefinansierade ABF portar SD – hänvisar till alla människors lika värde

Nyheter Idag kontaktade ABF:s chef i Malmö, Åsa Sandström, på fredagen för att fråga om SD är portade även där. Hon svarar att alla föreningar som kan skriva under på ABF:s idéprogram är välkomna.

Om SD skulle vilja ha en studiecirkel hos er, skulle det gå?

– Det vet jag inte. Jag har svårt att tänka mig att Sverigedemokraterna skulle vilja ha en studiecirkel med ABF, med tanke på hur oerhört kritiska Sverigedemokraterna är mot studieförbunden, och ABF och Ibn Rushd i synnerhet. Så jag tänker att det här är mer en hypotetisk fråga.

Logga in eller bli PLUS-medlem för att läsa Åsa Sandströms kommentarer angående Ung Vänster Malmös poserande med Hammaren och skäran.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag