Skattefinansierade ABF portar SD – hänvisar till alla människors lika värde

Foto: Wikimedia commons
  • Fredag 8 mar 2019 2019-03-08
E-post 3660

VÄXJÖ Arbetarnas Bildningsförbund, ABF – som finansieras med skattepengar och ska vara partipolitiskt obundet – säger nej till att låta Sverigedemokraterna arrangera studiecirklar. Det rapporterar P4 Kronoberg.

Det var under en granskning av arabiska språkkurser och koranläsning på ABF i Växjö som P4 Kronoberg fick reda på att Sverigedemokraterna inte är välkomna att hålla studiecirklar på studieförbundet.

– Om Sverigedemokraterna skulle komma till oss tror jag inte vi skulle godkänna det, säger Elisabeth Sugareska som jobbar på ABF:s lokala avdelning.

P4:s reporter frågar varför man väljer att porta ett demokratiskt valt parti som sitter i riksdagen. Hon får svaret att partiets värderingar inte samstämmer med ABF:s.

– Yttrandefrihet och alla människors lika värde måste genomsyra all vår verksamhet, och det tycker vi inte överensstämmer med Sverigedemokraternas värderingar.

Läs också: Före detta S-politiker åtalas för att ha rivit ned SD:s valaffischer

På ABF:s hemsida beskrivs studieförbundet som partipolitiskt obundet men med värderingar som sammanfaller med arbetarrörelsens. Finansieringen består till största delen av bidrag från stat, landsting och kommun och även avgifter från deltagare och medlemsorganisationer.

Mattias Karlsson, gruppledare för SD:s riksdagsgrupp, reagerar på att hans parti portas:

– Jag tycker principiellt sett att det är fel att diskriminera människor på politisk grund, i synnerhet när det är en kraftigt skattefinansierad verksamhet och när sverigedemokrater faktiskt är med och betalar den här verksamheten, säger han till P4 Kronoberg.

Mattias Karlsson (SD). Foto: Nyheter Idag

Läs även: Apartheid på ABF: Studiecirkel arrangeras för afrosvenska kvinnor

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag