Advokaten: Unga män borde undvika sex på fyllan

Kristina Bandrup. Bild: SVT Play
  • Fredag 18 nov 2022 2022-11-18
E-post 352

För att vara på den säkra sidan ifall de blir anmälda för våldtäkt borde unga män låta bli att ha sex med en tjej första gången på fyllan. Det menar advokaten Kristina Bandrup i SVT-programmet Sverige Möts.
– Undvik one night stand om du är berusad som man, säger hon.

I programmet diskuteras bland annat samtyckeslagen och vad den har fått för effekt på relationen mellan män och kvinnor.

Advokaten Kristina Bandrup – som jobbat mycket med sexualbrott – är negativt inställd till lagen och menar att den har lett till en stor rättsosäkerhet vad gäller våldtäktsfall.

– När man har sex kommunicerar man genom handling och kanske inte lika mycket genom ord. Och då blir det svårt att hela tiden förstå och dra den linjen, säger hon.

Vidare hävdar hon att män i och med lagen har fått en ökad förklaringsbörda. Det leder till att det är de män som har svårt att föra sin egen talan som blir dömda.

– De som inte kan snacka, verbalt svaga, de döms. Det är min uppfattning.

”Var lite skeptisk innan den kom”

En som dock ställer sig positiv till lagen är jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L).

– Jag var lite skeptisk innan den kom, för jag undrade lite hur den skulle spela ut, säger Brandberg i programmet.

Hon fortsätter:

– Bevisproblematiken kommer man fortfarande inte runt. Den innebär inte någon form av omvänd bevisbörda utan det är fortfarande åklagaren som ska bevisa att en våldtäkt har ägt rum.

Läs även: Advokat om nya samtyckeslagen: ”Nästan så man behöver ha skriftligt avtal innan man har sex”

Jämställdhetsministern säger att lagen är bra på så sätt att den har en normerande effekt i det att män ska säkerställa att man har samtycke innan man har sex.

– Jag tycker det är någonting väldigt viktigt i det här att som kvinna ska man inte behöva göra fysiskt motstånd för att det ska bli en våldtäkt, säger Brandberg.

När Kristina Bandrup senare i programmet frågas hur män ska agera för att inte råka göra något fel svarar hon:

– Först och främst tycker jag nog att unga män kanske inte ska ha sex på fyllan med någon första gången. Alltså undvik one night stand om du är berusad som man.

– Om du blir misstänkt för våldtäkt så har du en förklaringsbörda som man, och du måste kunna uppfylla den. Har du då varit berusad har du dels en nedsatt omdömesförmåga och sedan har du kanske svårt att minnas varenda liten detalj.

Hon tillägger att en kvinnas berusning innebär att hon juridiskt sett anses vara i en utsatt situation, medan en man aldrig kan använda berusningen som en ursäkt.

Läs även: Bard & Widblom: Så blev könskriget blodigt allvar!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag