Afghan döms för tio år gammalt våldtäktsförsök – får samhällstjänst och slipper utvisning

Brottsplatsen. Bild: FUP
  • Fredag 18 aug 2023 2023-08-18
E-post 0

En afghansk medborgare döms för ett brutalt, tio år gammalt våldtäktsförsök i centrala Uddevalla. Men då mannen var 17 år gammal när brottet begicks döms han enbart till samhällstjänst och slipper utvisning.

Den 27 juli 2013 pågick stadsfesten Uddevallakalaset i Uddevalla på västkusten. En ung kvinna hade varit på krogen Harrys tillsammans med en vän. Vid stängningsdags skildes hon åt från vännen och gick ensam ned för Kungsgatan.

Eftersom det var stadsfest var det fortfarande liv och rörelse på stan, och när hon gick vid bryggkanten dök två killar upp och började gå på vardera sida om henne. En av killarna försökte inleda ett samtal med henne. Hon försökte visa honom att hon inte ville prata, och gick till en trappa för att sätta sig ner och röka.

Sedan hände allt väldigt snabbt, berättar kvinnan i förhör. Hon hann inte mer än sätta sig ner förrän en av killarna försökte dra av henne kläderna. Hon noterade att han hade ett utländskt utseende, och var lika lång eller något längre än henne.

Gärningsmannen ryckte först i kläderna hon hade på överkroppen, sedan ställde han sig upp och började rycka i hennes byxor. Vid det laget halvlåg hon på rygg i trappan. Hon blundade och kämpade, men gärningsmannen lyckades dra av henne både byxor och strumpbyxor. Hon vet inte om hon lyckades behålla trosorna på sig. Gärningsmannen var ovanpå henne och höll henne nere i armarna medan hon skrek, fäktades och sparkade.

Kvinnans skrik uppmärksammades av ett vittne, en norsk man som hade parkerat sin bil i närheten. Han gick till platsen, och såg då att en person höll ned en kvinna mot marken, medan han dragit ned sina egna byxor. En annan person stod vid sidan om och tycktes inte delta i överfallet.

Vittnet beskriver personerna som män och jämnåriga med honom själv, som var 28 år vid händelsen. Båda hade ett utländskt utseende, den ena såg ut att komma från Mellanöstern, medan den andra såg ut att komma ifrån någon plats längre österut i Asien. När han kom till platsen sprang de båda personerna därifrån.

Kvar på platsen var den överfallna kvinnan, som berättar för polisen i förhör att gärningsmannen klämde hårt på hennes bröst under överfallet, och att hon kan ha blivit penetrerad i underlivet med flera fingrar eller rentav en hel hand. Smärtan höll i sig minst en vecka efter händelsen och hennes självkänsla påverkades kraftigt på ett negativt sätt av överfallet.

Polisen grep ingen person vid tillfället, men lyckades säkra DNA från kvinnans lår och byxlinning. Tio år senare får polisen en träff på en numera 27 år gammal afghansk medborgare. Mannen hävdar att hans DNA har placerats på kvinnans lår och byxlinning av någon annan person, och tiger sig i övrigt genom förhören.

Den förklaringen imponerade inte på Uddevalla tingsrätt, som på måndagen dömde mannen för försök till våldtäkt. Då mannen var 17 år gammal när brottet begicks blir domen emellertid mild: mannen döms till villkorlig dom med 140 timmars samhällstjänst. Han ska också betala 52 000 kronor i skadestånd till kvinnan, samt ränta på beloppet från brottstillfället fram till skadeståndet har betalats.

Kammaråklagaren Anette Fogelberg yrkade på att mannen ska utvisas från Sverige och förbjudas att återkomma under tio års tid.

Tingsrätten avslår emellertid begäran om utvisning, och hänvisar till förbudet mot retroaktiv bestraffning. Det innebär att mannen döms enligt de regler för utvisning som gällde när brottet begicks 2013.

Av ett yttrande från Migrationsverket framgår att mannen ansökte om asyl i Sverige år 2011, och beviljades permanent uppehållstillstånd på grund av särskilt/synnerligen ömmande omständigheter följande år.

Enligt de bestämmelser som gällde vid tiden för brottet krävs synnerliga skäl för utvisning, och även om brottet som mannen döms för är ett tillräckligt allvarligt brott för att även med tidigare utlänningslagstiftning vara utvisningsgrundande, var han 17 år gammal när brottet begicks, vilket gör att det enligt tingsrätten inte finns synnerliga skäl att utvisa mannen.

Trots det är kammaråklagaren Anette Fogelberg nöjd med domen.

– Det är ganska tillfredsställande att ett så här gammal fall blir löst, säger hon till SVT.

Läs även: Ingen utvisning för inbrottstjuv – har inte åkt fast för annat brott de senaste åren

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag