Ingen utvisning för inbrottstjuv – har inte åkt fast för annat brott de senaste åren

Foto: Patrik Svedberg
  • Fredag 11 aug 2023 2023-08-11
E-post

En litauisk medborgare dömdes till ett års fängelse och utvisning från Sverige i fem år av tingsrätten för ett inbrott. Men nu stoppar hovrätten utvisningen av mannen – eftersom han inte åkt fast för något annat brott de senaste åren, rapporterar Dagens Juridik.

Det var i november förra året som den 55-årige mannen trängde sig in i två makars bostadhus där han stal kikare, prydnadssaker, husgeråd, verktyg, elektronik med mera som tillhörde makarna. Värdet på det stulna godset understeg enligt åklagaren inte 26 000 kronor. 

Mannen förnekade brott, men hans blod anträffades på flera platser inne i huset där det varit inbrott. Enligt Kalmar tingsrätt fanns det ingen annan rimlig förklaring än att det var han som begått inbrottet, liksom det inte heller fanns någon anledning att ifrågasätta målsägandenas uppgifter om vad som hade stulits.

Huset var nybyggt men inrett och möblerat, och målsägandena hade övernattat där. Det fanns ingen anledning att inte betrakta huset som en bostad – och åtalet för inbrottsstöld ansågs därmed styrkt.

Mannen döms till ett års fängelse, och vid en samlad bedömning av brottets allvar och den återfallsrisk som ligger i brottets karaktär ansåg tingsrätten att förutsättningar förelåg att utvisa mannen till Litauen. Detta trots att han är EU-medborgare, där praxis för utvisning är restriktiv.

Göta hovrätt delar tingsrättens bedömning att 55-åringen gjort sig skyldig till inbrott, samt tingsrättens bedömning i fråga om påföljd och skadestånd. Men inte när det gäller utvisningen.

Detta eftersom det inte är känt att mannen begått något annat brott de senaste åren. Därför menar hovrätten att det inte finns någon särskild anledning att tro att han kommer att göra sig skyldig till framtida brottslighet av upprepad karaktär. Hovrätten ändrar därför tingsrättens dom på punkten om utvisning.

Läs även: Knarksmugglare skickas till polskt fängelse – mot sin vilja

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag