Afghan våldtog kvinna på konsert – slipper utvisning

Foto: Kat Jayne/Creative Commons
  • Fredag 21 Dec 2018 2018-12-21
E-post 1010

VÄSTERVIK En 17-årig afghan döms nu till 100 timmars ungdomstjänst för att ha våldtagit en kvinna i publikhavet på en festival. Åklagaren hade yrkat på utvisning – något som över huvud taget inte nämns i domen.

Det var på festivalen Löga Beach Party i Västervik den 29 juli i år som kvinnan, som är över 18 år, dansade i publikhavet när hon plötsligt kände att någon tog på hennes rumpa. Hon trodde först att det var ett misstag. Sedan kände hon hur någon förde upp ett eller flera fingrar i hennes underliv.

När hon vände sig om såg hon den skyldige – en afghan som då var 16 år gammal. Han greps på plats efter att kvinnan pekat ut honom, men när polisen fick reda på han var 16 år hävdes gripandet och man gav honom skjuts hem.

Senare väcktes åtal mot afghanen och nu har tingsrätten dömt honom för våldtäkten, som bedöms som mindre grov. Hans straff blir 100 timmars ungdomstjänst, men om han hade varit över 21 år skulle han istället ha fått ett års fängelse. Mannen ska även betala 31 000 kronor i skadestånd till brottsoffret. Han har förnekat brott under rättegången.

Åklagaren Johan Fahlander tyckte att brottet var så allvarligt att afghanen borde utvisas. Tingsrätten verkar dock ha gjort en annan bedömning – i domen står det inte ett ord om kravet på utvisning.

På Löga Beach Partys Facebooksida informerar man om att man måste ha fyllt 18 år för att komma in på festivalen. Det är oklart hur den då 16-årige afghanen ändå lyckades bli insläppt.

Läs även: Misstänkta mördare gripna i Marocko – misstankar om islamistiskt motiv

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag