Misstänkta mördare gripna i Marocko – misstankar om islamistiskt motiv

De misstänkta mördarna. Bild: BCIJ
  • Torsdag 20 Dec 2018 2018-12-20
E-post 737

MARRAKECH Tre misstänkta mördare greps av marockansk polis i Marrakech på torsdagsmorgonen. De gripna misstänks för mordet på två skandinaviska kvinnor tidigare i veckan. En video som sprids på nätet visar att mordet hade islamistiskt motiv, men videons äkthet har inte bekräftats.

Marockanska myndigheter har arresterat tre män för mordet på två kvinnliga turister, rapporterar BBC.  Louisa Vesterager Jespersen, 24, från Danmark, och Maren Ueland, 28, från Norge, hittades döda i Atlasbergen på måndagen. Kvinnorna ska enligt uppgifter ha mördats med kniv.

En misstänkt greps redan på måndagen, bara timmar efter att marockansk polis hittade kropparna. Polisen gick sedan ut med bilder på ytterligare tre misstänkta, som kunde gripas i Marrakech på torsdag morgon.

Enligt marockansk media är de gripna fåraherdar. Minst en misstänks ha kopplingar till en islamistisk grupp.

Läs även: Stockholms stad har ingen koll på återvändande IS-terrorister

En video som påstås visa mordet på en av kvinnorna sprids på nätet. I videon säger gärningsmännen att mordet är en hämnd för ”våra bröder i Hajin”, som är en IS-fäste i östra Syrien som nyligen erövrades av USA-stödda trupper. Filmens äkthet har ännu inte bekräftats.

– Vi vet ingenting om omständigheterna, men mycket tyder på att det grymma morden kan ha varit terrorism, säger Danmarks premiärminister Lars Løkke Rasmussen.

Kvinnorna reste tillsammans till Marocko för en månadslång semester den 9 december. De fotvandrade i Atlasbergen med en guide, och hittades döda i sitt tält nära Imil, ett populärt område för fotvandrare och bergsklättrare.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag