Afghan våldtog och slipper fängelse – fick stöd av familjehemsmamma som gav slängkyssar under rättegång

Foto: Polisen/Privat
  • Tisdag 9 apr 2019 2019-04-09
E-post 15447

GÖTEBORG Afghanske Sayed Amin Stanikzai hade fått flera asylavslag men kunde stanna i Sverige och fick bo på familjehem. Där våldtog och sexofredade han unga flickor. Nu slipper afghanen fängelse – han är folkbokförd som 17 år i Sverige. Under rättegången fick han stöd av familjehemsmamman som gjorde allt vad hon kunde för att få honom friad – och slängde handkyssar mot afghanen, något som Fria Tider var först att berätta om.

2015 kom afghanske Sayed Amin Stanikzai till Sverige och sökte uppehållstillstånd som så kallat ensamkommande flyktingbarn. Trots flera avslag och ett utvisningsbeslut som vunnit laga kraft har Stanikzai kunnat fortsätta uppehålla sig i Sverige, av oklar anledning.

Stanikzai har bott på ett familjehem där han vid två tillfällen förgripit sig på unga flickor, den yngsta 13 år gammal. Han döms nu av Göteborgs tingsrätt för våldtäkt och sexuellt ofredande. I domen framkommer även vittnesmål om att han skickat sexuella meddelanden via mobiltelefon till flickor på familjehemmet.

Eftersom Stanikzai är folkbokförd som 17 år gammal i Sverige slipper han fängelse och döms i stället till ungdomsvård i fem månader. Hade han bedömts som vuxen hade fängelsestraffet blivit två år och fyra månader, skriver tingsrätten.

En tidigare kartläggning visar att 78 procent procent av de afghaner som var aktuella för den så kallade Gymnasieamnestin ljög om sin ålder.

Tingsrätten konstaterar att Stanikzai inte är flykting och att han därför kan skickas ut ur landet.

”Sayed Amin Stanikzais är inte flykting. Han har ansökt om asyl men fått avslag och lagakraftvunnet beslut finns på att han ska utvisas till Afghanistan. Han har inte heller uppehållstillstånd. Han ansökte den 18 september 2018 om uppehållstillstånd för att studera på gymnasienivå. Migrationsverket har avslagit hans ansökan den 27 september 2018. Sayedamin Stanikzais hade varit bosatt i Sverige kortare tid än fem år då åtal väcktes mot honom. Det krävs därför inte att det föreligger synnerliga skäl för att han ska utvisas.”

Det familjehem där den afghanske mannen har bott har drivits av en kvinna i 60-årsåldern, här kallad Familjehemsmamman. Under hans tid på boendet motarbetade hon försök att komma till rätta med afghanens olämpliga sexuella beteenden och skyddade honom från att ställas inför rätta.

Afghanens första sexattack var mot 13-åringen, i april 2018. Efter att flickan blivit utsatt för sexuellt ofredande kontaktade hon Familjehemsmamman. Ur domen:

”Hon berättade om händelsen för Familjehemsmamman dagen efter och då sade Familjehemsmamman att det hänt vittne X också. Familjehemsmamman sade att hon skulle ’snacka’ med Sayed Amin Stanikzai men det gjorde hon inte.”

Det andra tillfället var i november 2018. Då smög sig den afghanske mannen in på en annan flickas rum och höll ner henne i sängen medan han hänsynslöst våldtog henne vaginalt.

Den våldtagna flickan förstod direkt när afghanen kom in i hennes rum att hon var i fara och skickade en snapchat till en manlig bekant. Hon skickade också ett textmeddelande där hon skrev ”hjälp”. Ur domen:

”Målsägande 1 har berättat att hon gjorde detta för hon tänkte att om hon fick ett samtal kunde det avbryta det hela. Hon fick inget samtal.”

Efter våldtäkten har flickan mått mycket dåligt, haft ångest och kräkts när hon försökt äta.

Tingsrätten gör en skarp och detaljerad beskrivning i domen av Familjehemsmammans brist på trovärdighet. Tingsrätten nämner bland annat handkyssar som kvinnan slängde mot afghanen under rättegången.

”När det gäller Familjehemsmamman har det klart framgått i målet att hon har en negativ inställning till målsägande 1, målsägande 1:s mamma och vittne X men att hon har en positiv inställning till Sayed Amin Stanikzai.

Innan hennes förhör ville hon inte vittna när målsägande 1 satt i förhandlingssalen. Detta behövde hon dock göra.

Vid lunchpaus ville hon gå fram till Sayed Amin Stanikzai vilket hon inte fick och hon slängde då handkyssar till honom. Hon har i förhöret lämnat olika uppgifter och inte alltid svarat på åklagarens frågor. Vidare har hon lämnat uppgifter som inte alls stöds av vad andra berättat. Till exempel har hon inledningsvis uppgett att målsägande 1 och Sayed Amin Stanikzai var kamrater och att målsägande 1 var inne i Sayed Amin Stanikzai rum 2-3 gånger i veckan och att det var så hela tiden.

Detta har varken målsägande 1 eller Sayed Amin Stanikzai uppgett. Sayed Amin Stanikzai har uppgett att målsägande 1 bara hade varit inne på hans rum 3-4 gånger. Även om Familjehemsmamman hörts under ed anser tingsrätten att hennes uppgifter får tas med försiktighet, i vart fall när det gäller uppgifterna om målsägande 1.”

Afghanen ska avtjäna sina fem månaders ungdomsvård på Fagareds ungdomshem. Han döms också till tio års utvisning (får återvända till Sverige 2029) och ska även betala skadestånd på 115 000 kronor till flickan han våldtagit samt 7 000 kronor till den 13-åriga flicka han sexuellt ofredat.

Fria Tider har intervjuat Familjehemsmamman.

– När jag gick därifrån ja, då gav jag honom en slängpuss för att visa att jag tänker på honom, säger hon till Fria Tider och kallar våldtäktsoffret en lögnerska.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag