Vittne pekar ut afghansk gärningsman i blodig knivskärning i Uppsala

Blodspår säkrades på jackan som tillhör den misstänkte. Bild ur förundersökningen. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 15 feb 2018 2018-02-15
E-post 311

UPPSALA Vittnen uppger att det var två afghangäng som drabbade samman på Resecentrum i Uppsala den 15 december förra året. Nu åtalas en afghan kallad ”Gucci” för att ha knivhuggit en annan i magen.

Den målsägande, en 17-årig kille som talar det afghanska språket dari och behövde tolk vid förhör, har berättat vad som hände när han blev knivhuggen.

Han gick mot rulltrappan i Resecentrum i Uppsala när två killar kom mot honom, varav den ena skrek ”ge mig pengar, ge mig pengar”. Målsägande frågade vad det var för pengar de ville ha, och blev då huggen med kniv i magen. Han gick efter killen och frågade varför han hade huggit honom, och fick svaret att ”om du följer med kan jag döda dig”.

Den misstänkte, som målsägande kände till och kunde identifiera vid namn, är 18 år och talar dari, men enligt åklagarens stämningsansökan är det okänt vilket land han är medborgare i. Ett kvinnligt vittne till händelsen uppger dock att han kallas ”Gucci” och är från Afghanistan.

Hittade blodspår på jacka

Ett annat kvinnligt vittne beskriver händelsen som ett bråk mellan fem killar som hon identifierar som afghaner, och att killarna var lika upprörda på varandra. När dessa senare gick åt olika håll kunde hon se att en av dem blödde. Ytterligare ett kvinnligt vittne uppfattade saken på samma sätt – att det var ett bråk mellan afghaner.

Den misstänkte åtalas nu för grov misshandel men förnekar brott. Åklagaren yrkar också på att han ska utvisas. Som bevisning anförs bland annat förhör av målsägande och vittnen, samt teknisk bevisning. Till exempel har man hittat blodspår på den jacka som den misstänkte sägs ha burit vid tillfället.

17-åringen som fick en kniv i magen överlevde men fick skador på lever och lungsäck.

Läs även: Afghan tyckte inte att han fick nog med pengar – slog sönder HVB-hemmet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag