Afghanistan säger nej till att ta emot utvisade medborgare

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Söndag 11 jul 2021 2021-07-11
E-post

Regeringen i Afghanistan vill inte längre ta emot medborgare som utvisats från EU-länder. I ett pressmeddelande skriver man att man inte finner den nuvarande situationen i landet passande för att ta emot återvändande migranter.

”Den afghanska regeringen har officiellt uppmanat värdnationerna att stoppa deporteringarna från och med 8 juli 2021 och framåt”, skriver det afghanska departementet för flyktingar och återvändning i pressmeddelandet som släpptes under lördagen.

Anledningen till beskedet uppges vara den turbulenta situationen i landet med talibanernas återkommande terror och den tredje vågen av covid-19.

Enligt det afghanska departementet kommer beslutet att gälla de närmaste tre månaderna och berör både EU-länder samt andra länder i Europa.

Mirjam Kontio, pressekreterare hos migrations- och justitieminister Morgan Johansson, är emellertid inte säker på om beskedet kommer att beröra Sverige.

– Med den begränsade information vi har i nuläget är det oklart om det berör Sverige, men justitiedepartementet följer frågan mycket noga, säger hon till SVT.

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard ser allvarligt på beskedet. Hon tycker att det borde resultera i indraget bistånd.

– Vi moderater har länge drivit linjen att man bör dra in biståndet till länder som vägrar ta emot sina egna medborgare, säger hon till Expressen.

Ifrågasätter regeringens vilja

Enligt Expressen begärde Morgan Johansson i maj att få träffa representanter från den afghanska ambassaden. Detta efter att tidningen skrivit om att landet vägrade ta emot utvisade brottslingar som inte hade testat sig för covid.

Det i sin tur ledde till att en majoritet av de afghaner som fått utvisningsbeslut vägrade att testa sig för att slippa utvisas.

Läs även: 9 av 10 kriminella vägrar covidtest – slipper utvisning

Malmer Stenergard tycker sig dock inte se någon vilja från regeringen att verkställa utvisningarna.

– Vi har inte sett några framgångar. Och jag har ställt skriftliga frågor om hur många utvisningar som kunnat verkställas tack vare Morgan Johanssons möte med ambassaden, men det har jag inte fått något svar på, säger Maria Malmer Stenergard.

På frågan från Expressen om Malmer Stenergard har någon förståelse för den afghanska regeringens argument svarar hon:

– Här är det Migrationsverket som gör löpande bedömningar av säkerhetsläget och om man kan utvisa till Afghanistan. Och än så länge har Migrationsverket gjort bedömningen att man kan göra det.

Läs även: Efter stöket – Afghanistans konsulat har skaffat ny lokal

Läs även: Gymnasieafghan utvisas efter knivattack mot polis

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag